Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Drumul Crucii și al Pocăinței închinat sărbătorii Înățării Sfintei Cruci a ajuns în cel mai de nord punc al Republicii Moldova satul Naslavcea raionul Ocnița

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, în perioada 23 – 26 septembrie 2022, în Republica Moldova se va desfășura un Drum al Crucii şi al Pocăinţei cu deplasarea în autocare, prilejuit de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe un traseu prestabilit unde va avea loc sfințirea locurilor de înălțare a patru Cruci în localitățile: s. Naslavcea, r. Ocnița; or. Vulcănești; or. Ungheni; s. Holercani, r. Dubăsari.

Drumul Crucii a început la data de 23 septembriet 2022, ora 0:00, cu Te-deum de binecuvântare a pelerinilor, oficiat de către Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, la Mănastirea „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” mun. Chișinău. Din aici enoriașii împreună cu mai mulți preoți în frunte cu părintele Arhimandrit Nicolae (Roșca), însoțiți de icoane făcătoare de minuni și Sfînta Cruce, s-au pornit teritoriu Republicii Moldova în acest Drum al Crucii, înălțînd Bunului Dumnezeu rugăciuni de pocăință pentru întreg poporul moldav.

În dimineața zilei de 23 septembrie 2022 cortegiul pelerinilor a ajuns în cel mai de nord punc al Republicii Moldova, pe teritoriul Eparhiei de Edineț și Briceni în satul Naslavcea raionul Ocnița.

Cu binecuvîntarea Înaltpearsfințitului Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, sfințeniele și peleriinii au fost întîmpinați în curtea bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Naslavcea de către părintele blagocin raionului Ocnița, sector II, protoiereul Oleg Bacal, parohul acestui sfînt lăcaș arhimandrit Lazăr (Savciuc) împreună cu preoți din cuprinsul blagociniei Ocnița și numeroși credincioși ai parohiei.

În fața Sfintelor Icoane și Lemnului Sfintei şi de viaţă dătătoarei Cruci a fost săvărșit un Te Deum cu acatistul Acoperământului Maicii Domnului.

După programul stabilit, la orele 09:00 cortegiul pelerinilor a ajuns în Catedrala „Sf. M. Mc. Dumitru” din orașul Cupcini, răionului Edineț, unde au fost întîmpinaţi cu deosebită dragoste creştinească de către părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, un sobor de preoţi în frunte cu părinții blagocini, protoiereul Serghei Panaite, protoiereul Dionisie Lupaşco, zeci de credincioşi şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Aici au săvîrșit un Tedeum de sănătate și rugăciuni înaintea Icoanei Făcătoare de Minuni a Prea Sfintei Nascătoarei de Dumnezeu de la Hîrbovăț, după care părintele secretar Adrian Cotelea a salutat participanții la acest sfînt pelerinaj, mulțumindu-le din partea Înaltpearsfințitului Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, pentru rugăciunile înălțate și osteneala adusă în jertfă Preasfintei Treimi pentru bunăstarea, pacea, luminarea și statornicirea în dreapta credință și trăire a poporului nostru și a conducătorilor lui.

În încheierea cuvîntului său, părintele secretar a mulțumit păritelui Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul și administratorul Mănăstirii ”Sf. M. Mc. Teodor Tiron” – Ciuflea, pentru organizarea și a îndemnat credincioșii să participe la acest Drum al Crucii, pentru că grija pentru suflet este mai presus de toate.

La final toți pelerini au fos învitați la o agapă frățească.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Eparhiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.