Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

IERARHUL

 

Episcopia de Edineţ şi Briceni, din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove (dependentă de Patriarhia Moscovei) a fost înfiinţată la data de 6 octombrie 1998, primul episcop al acestei eparhii fiind ales PS Dorimedont (Cecan), care la data de 31 decembrie 2006, a trecut la cele veşnice, ca urmare a unui grav accident rutier.

După aproape patru ani de vacanţă episcopală, la data de 24 decembrie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ruse a ales un nou episcop pentru această eparhie, pe arhimandritul Nicodim Vulpe (Jurnalul nr. 123), până acum blagocin de Orhei şi responsabil de editura şi tipografia Mitropoliei Moldovei.

La data de 25 decembrie 2010, la reşedinţa patriarhală din Moscova a avut loc ipopsifierea arhimandritului Nicodim, iar la 26 decembrie 2010, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, a avut loc hirotonia în treapta de episcop a PS Nicodim (Vulpe). Slujba hirotoniei a fost prezidată de patriarhul Kiril, la ea participând şi mitropolitul Vladimir al Moldovei, toţi ceilalţi episcopi din Moldova, precum şi alţi ierarhi din cuprinsul patriarhiei Moscovei.

Arhiepiscopul Nicodim, cu numele civil Ioan Vulpe, s-a născut la data de 4 septembrie 1956;
A studiat teologia la Petersburg şi Moscova (1977-1981; 1989-1992); A fost hirotonit preot (de mir) în 1981 de către PS Kiril, vicar al Mitropoliei Leningradului, actualmente patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii. La data de 23 ianuarie 2009 a fost tuns în monahism, primind numele de Nicodim, în cinstea Sf. Nicodim ucenicul tainic al Domnului. La data de 16 mai 2021, în Duminica a III-a după Paști, a Sfintelor Femei Mironisițe și a Sfinților și Drepților Iosif și Nicodim, în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala Hristos Mântuitorul din orașul Moscova, prezidată de Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preasfințitul Nicodim a fost avansat în rangul de Arhiepiscop.

Vă prezentăm un fotoalbum de la aceste evenimente legate de alegerea şi hirotonia în episcop a arhimandritului Nicodim (Vulpe).

Biografia extinsă a în limba română, cu un fotoalbum biografic inedit.

Biografia extinsă a IPS Nicodim în limba rusă.