Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Călărășeuca cu prilejul aniversării a 11 ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Nicodim

În Duminica a XXIX-a după Cincizecime, a Sfinților Strămoși după trup ai Mîntuitorului, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni a sărbătorit aniversarea de 11 ani de la hirotonia sa întru arhiereu. Cu acest prilej la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Călărășeuca, a avut loc Sfînta Liturghie Arhierească la care, alături de Ierarhul a coliturghisit Înaltpreasfințitul Agapit, Mitropolit de Moghileov-Podolsk și Șargorod și soborul slujitorilor ai lăcașului sfînt. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de maici al Mănăstirii Călărășeuca.

În cadrul serviciului divin au fost rostite ectenii speciale pentru omagiatul Înalpreasfințitul Nicodim, în care au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru binecuvîntarea, harul și ajutorul primit de la El pe parcursul acestor 11 ani de slujire arhierească.

După citirea pericopei evanghelice de la Luca XIV, 16-24, despre pilda celor poftiți la cină, Înaltpreasfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de zidire duhovnicească. Explicînd Evanghelia zilei, Ierarhul a subliniat că refuzul de a primi chemarea la mîntuire şi de a veni la „cina” Împărăţiei Cerurilor stîrneşte mînia lui Dumnezeu, iar cei vinovaţi de acest refuz vor fi lipsiţi de această binecuvîntare pentru veșnicie. În acest sens, Vlădica a îndemnat credincioșii să profite de puținele zile ale postului care au rămas, să-și curețe sufletele prin mărturisire și împărtășire cu Sfintele Taine, pentru a se bucura din plin de luminoasa sărbătoare a Nașterii Domnului, care se apropie.

Înainte de încheierea slujbei, diaconii şi ipodiaconii Înaltpreasfinţiei Sale i-au adresat calde și alese cuvinte de felicitare omagiatului Arhiepiscop Nicodim şi i-au adus în dar un frumos buchet de flori. Vladîca Nicodim a mulțumit slujitorilor săi mai mici pentru frumosul gest și a urat tuturor ca în noul an să sporească și mai mult dragostea pentru cele sfinte, rîvna pentru serviciile divine, să devină mai disciplinați și mai demni de slujirea pe care o îndeplinesc.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit călduros Înaltpreasfințitului Mitropolit  Agapit, soborului slujitorilor și tuturor credincioșilor pentru dragostea și bunăvoința de a împărtăși împreună bucuria sărbătorii la această Sfîntă Liturghie.

După slujbă, toți cei prezenți au luat parte la o agapă de sărbătoare oferită cu multă dragoste de viețuitoarele Mănăstirii Călărășeuca.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.