Duminica Cincizecimii este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor (Fapte II, 1-4) și cu care se încheie descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu, Cel în Treime.
La 10 zile dupa Înălțare sau la 50 de zile după Paști, Duminica Cincizecimii e sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, căci în aceeași zi, în urma cuvântării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai târziu.
Cu binecuvântarea Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la 27 mai 2018, de Duminica Mare, la Țaul după Sfânta și Dumnezeeasca Liturghie a avut loc un eveniment spiritual-cultural inedit. Trei autori băștinași și-au lansat cărțile, vizând nemijlocit localitatea. Astfel, Alexandru Grama, locuitor al s.Țaul, a lansat lucrarea „Fântâna babei Ileana”; preotul parohiei Țaul — protoiereul Lucian Serdeșniuc, a lansat lucrarea „Valoarea parteneriatului dintre Școală și Biserică în devenirea morală și sprituală a elevilor”, iar jurnalista, prozatoarea și poetesa Elena Tamazlîcaru, originară din Țaul, a lansat lucrarea „Amintiri din raiul copilăriei”.
La eveniment au participat autoritățile locale, personalități marcante și invitați de onoare: doamna Ludmila Iurcișin — director adjunct al Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, doamna Elena Găină — exdirector al Gimnaziului Țaul, doamna Lidia Dencinco — Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” din Chișinău, domnul Valentin Moroz -directorul Casei de Cultură Țaul, doamna Raisa Samoteeva — doctor habilitat în filosofie, conferențiar universitar, blagocinul sectorului II Dondușeni — protoiereul Rodion Pleșca împreună cu pelerinii satului Scăieni, locuitori și oaspeți ai localității.
Dispoziția binevoitoare a fost asigurată de elevii Școlii Duminicale ,,Sfântul Stelian”, ansamblul de fete „Mlădițele” de la gimnaziul Țaul — conducător artistic doamna Domnica Vexler, precum și ansamblurile „Brâuleț”, „Spicușor” și „Țărăneasca” — conducător artistic domnul Vladimir Beiu.
Primarul localității, domnul Andronii Mitrică, a mulțumit tuturor participanților la eveniment și a înmânat diplome de gratitudine.
A consemnat protoiereul Lucian Serdeșniuc,
parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Țaul