Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Aniversarea a 50 de ani de viață a Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la Mănăstirea ”Sf. Cuvioasa Parascheva” – Hîncu

 

Duminică, 29 octombrie 2017, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit VLADIMIR a liturghisit la Mănăstirea ”Sf. Cuvioasa Parascheva” – Hîncu, cu prilejul celebrării celor 50 de ani de la naștere a Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

La Liturghia praznicală, în premieră pentru Republica Moldova au participat un sobor impunător de arhierei, în număr de 23.

Alături de Înaltpreasfințitul VLADIMIR, a coliturghisit întreg Episcopatul BOM, dar și arhierei invitați din Federația Rusă, Ucraina, Estonia:

Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, mitropolit de Odessa și Izmail,

Înaltpreasfințitul ILARION, mitropolit de Donețk și Mariupol,

Înaltpreasfințitul PAVEL, mitropolit de Vâșgorod și Cernobâl,

Înaltpreasfințitul SIMEON, mitropolit de Vinița și Bar,

Înaltpreasfințitul MITROFAN, mitropolit de Gorlovca și Slaveansk,

Înaltpreasfințitul LUCA, mitropolit de Zaporojie și Melitopol,

Înaltpreasfințitul ELISEI, mitropolit de Izium și Cupeasnk,

Înaltpreasfințitul SAVA, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari,

Înaltpreasfințitul ALEXEI, arhiepiscop de Balta și Ananiev,

Înaltpreasfințitul EVLOGHIE, arhiepiscop de Sumâ și Ohtârca,

Preasfințitul ANATOLIE, episcop de Cahul și Comrat,

Preasfințitul MARCHEL, episcop de Bălți și Fălești,

Preasfințitul LAZĂR, episcop de Narva și Priciudie,

Preasfințitul NICODIM, episcop de Edineț și Briceni,

Preasfințitul AMBROZIE, episcop de Neftecamsk și Octebrsk,

Preasfințitul episcop DIONISIE

Preasfințitul DIODOR, episcop de Iujnoie,

Preasfințitul VICTOR, episcop de Arțâz,

Preasfințitul IOAN, episcop de Soroca,

Preasfințitul SERGHIE, episcop de Bolgrad,

Preasfințitul SILUAN, episcop de Orhei,

Secretarul Mitropoliei și Sinodului BOM, Prot. mitr. Vadim CHEIBAȘ și numeroși preoți și diaconi din țară cât și de peste hotare.

Sfânta Liturghie a decurs într-o atmosferă de rugăciune și liniște duhovnicească, răspunsurile liturgice fiind oferite de renumitul Cor de preotese, al Episcopiei de Ungheni și Nsiporeni condus de Dna Iozefina VIZITIU (Gajim).

La slujba de astăzi, în mijlocul enoriașilor s-a aflat și Președintele Republicii Moldova, Excelența Sa, Dl Igor DODON împreună cu soția, și alte oficialități de stat.

Cuvântul de felicitare din partea soborului de ierarhi a fost rostit de Mitropolitul VLADIMIR. Înaltpreasfinţia Sa a rememorat principalele realizări din activitatea Preasfințitului PETRU.

„Trebuie să spunem că cei care slujesc Biserica sunt aleşi de Dumnezeu. Ales aţi fost Preasfinția Voastră, aşa cum spune Sfânta Scriptură „din pântecele mamei”, şi această alegere s-a dovedit pe tot parcursul vieţii.

Or, nu numai daruri aţi avut de la Dumnezeu, ci un suflet puternic, o voinţă atât de tenace pentru că darurile fără lucrarea persoanei nu aduc roade. De aceea, aţi rodit în permanenţă la toate vârstele şi la fiecare vârstă aţi urcat câte o treaptă.

Cu multă jertfă și dăruire de sine ați știut pe parcursul slujirii Preasfinției Voastre să aduceți în mijlocul credincioșilor credința, bucuria,  fidelitatea față de lucruri adevărate, care cinstite, adânc, creștinește, ne dau încă din această lume satisfacție lăuntrică și fericire interioară.

Cultivând conștiința misionară cu evlavia liturgică, lucrarea responsabilă pentru binele comun, cu recunoștința față de realizările şi năzuințele vrednicilor înaintași, precum şi sentimentul datoriei morale de a continua lucrarea lor, ați înfăptuit în Episcopia de Ungheni o lucrare binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii”, a menționat ÎPS Mitropolit VLADIMIR.

La rândul său, PS PETRU a dat Slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite de-a lungul timpului. Totodată, Episcopul de Ungheni și Nisporeni a mulțumit Întîistătătorului și celorlalți ierahi pentru rugăciunea comună în zi de sărbătoare și pentru cuvintele alese de felicitare care i-au fost adresate în această zi aniversară – 50 de ani de la naștere.

Spre final, din partea Președinției Republicii Moldova, Preasfințitul Părinte PETRU s-a învrednicit de înalta distincție de Stat – Ordinul „Bogdan Întemeitorul”, pentru munca jertfelnică în plan misionar și social pe parcursul a unui sfert de secol.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.