Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Catedrala Arhierească „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț în veșmînt de sărbătoare

 

În ziua praznicului Tăierii împrejur celei după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi a Sfîntului Iearh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Catedrala Episcopală din orașul Edineț s-a aflat în veșmînt de sărbătoare cu prilejul hramului. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, pentru care sfîntul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător. În cadul serviciului divin, ipodiaconul Vasile Țari a fost hirotonit în teapta de diacon, iar diaconul Lupanciuc Valentin în cea de preot.

Sfînta Liturghie a fost urmată de cuvîntul de învățătură al Ierarhului. Mai întîi, urmînd datina străbună specifică acestei sărbători, Prea Sfințitul Nicodim a semănat cu grîu credincioșii, urîndu-le un nou an binecuvîntat și plin de rodiri duhovnicești și materiale. Mai apoi a felicitat credincioșii cu prilejul hramului și a vorbit despre sensul duhovnicesc al tăierii împrejur a Mîntuitorului și despre virtuţile şi realizările pe plan pastoral-misionar ale Sfîntului Vasile cel Mare. Prea Sfinția Sa a amintit despre activitatea filantropică și caritabilă a Marelui Ierarh, care a înființat și primele instituții de menire socială – vasiliadele – în care se oferea permanent ajutor și asistență celor bolnavi și nevoiași. Ierarhul a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul Sfîntului Vasile, ocrotitorul ceresc al orașului, sporind mai mult în fapte bune și milostenie.

La final, așa cum este tradițional de această sărbătoare mai mulți copii, prezenți la slujbă, au rostit în fața Ierarhilor urături tradiționale și colinde, primind în schimb cîte un cadou de sărbătoare.

În continuare, a fost oferit cuvîntul domnului primar al urbei, Constantin Cojocaru, care a mulțumit la rîndul său Ierarhului și a adus alese urări de bine și de felicitare cu prilejul hramului și a începutului de nou an, după calendarul iulian.

După slujbă, Ierarhul a participat alături de administrația orașului la ceremonia de felicitare și premiere a cuplurilor ce-și sărbătoresc în acest an nunta de aur. Cu această ocazie, sărbătoriţii au primit câte un buchet de flori, cadouri din partea primăriei Edineț, cîte o adeverință de căsătorie și cîte un dar special din partea Pea Sfinției Sale.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.