Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În ziua luminatului praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Prea Sfinţitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

Ca în fiecare an, luminatul praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos ne umple sufletul de o negrăită bucurie duhovnicească, pentru că această zi reprezintă împlinirea făgăduinţelor şi nădejdilor de mîntuire pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor încă de la început, imediat după căderea în păcat.

În ziua sărbătorii Naşterii Domnului, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a săvîrşit Sfînta Liturghie Arhierească în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din oraşul Orhei, înconjurat de soborul slujitorilor sfîntului locaş şi în prezenţa mulţimii credincioşilor, pentru care locaşul s-a dovedit a fi neîncăpător. Răspunsurile la strană, dar şi un buchet de frumoase colinde au fost interpretate de corul Catedralei, dirijat de doamna Raisa Racu. Pastorala la Naşterea Domnului a Sanctităţii Sale Kirill, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a fost citită de protoiereul Alexandru Fîrfa, iar cea a Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir – de protoiereul Emil Bulgac. După rugăcinea „Tatăl Nostru”, arhimandritul Savatie (Celacu) a dat citire Pastoralei la Nașterea Domnului a Prea Sfințitului Nicodim.

În cuvîntul său de învăţătură, de la finalul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Nicodim a îndemnat credincioşii să se bucure din plin de acest praznic măreţ şi luminat care a adus în inima şi sufletul fiecăruia nădejdea mîntuirii, cea cu mult dor aşteptată şi rîvnită de lumea Vechiului Legămînt. „În această sfîntă noapte să cerem şi noi de la Pruncul Hristos Cel născut în ieslea Betleemului pacea pe care au binevestit-o atunci îngerii în cîntarea: „Slavă întu cei de sus lui Dumnezeu şi pe pămînt pace, întru oameni bunăvoire”. Să cerem ca Lumina lui Hristos să pătrundă în inima şi sufletul nostru, să cucerească toate patimile şi neputinţele firii omeneşti şi să ne aducă la cunoştinţa Adevărului Său cel sfînt!”

La încheierea cuvîntului, Prea Sfinţitul Nicodim, a adunat în jurul său copiii, care s-au prezentat într-un număr mare la Sfînta Liturghie, şi, ascultînd colindul fiecăruia, le-a oferit apoi la Reședința din orașul Orhei tuturor cîte un cadou generos de sărbătoare – dulciuri, jucării şi rechizite şcolare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.