Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Vizită la Altarul Sfîntului Apostol Pavel din Veria și la Mănăstirea Palatitia

 

Sîmbătă, 16 august 2014, Înalt Prea Sfințitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, a organizat pentru prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, și membrii delegației Eparhiei noastre un  pelerinaj la Altarul Sfîntului Apostol Pavel din Veria și la mănăstirea de maici Palatitia. La grupul de pelerini s-a alăturat și Înalt Prea Sfințitul Alexei, Mitropolit de Niceea, împreună cu cîțiva slujitori greci.

Altarul Sfîntului Apostol Pavel, aflat în partea sudică a orașului Veria (denumirea antică — Bereea), include bema sau treptele de la sinagoga în care Apostolul Neamurilor a propovăduit Cuvîntul Evangheliei. Mențiunea biblică referitoare la activitatea misionară a Sfîntului Apostol Pavel în Veria, urmînd fugii din Tesalonic, este consemnată în Faptele Apostolilor la capitolul 17, vers. 10-15.

Din cauza conflictului izbucnit în Tesalonic, ucenicii i-au insoțit pe Pavel și pe Sila afară din oarș în timpul nopții. Ajungînd în Veria, Sfîntul Apostol Pavel și-a început după obicei lucrarea misionară, propovăduind într-o sinagogă. Primirea în sinagoga din Veria, spre deosebire de cea din Tesalonic, a fost una deschisă, bucurîndu-se de un larg interes. Mulți dintre locuitorii orașului, atît evrei cît și greci, s-au convertit. Receptarea pozitivă a luat sfîrșit atunci cînd cei din Tesalonic, care își manifestaseră mînia asupra lui Pavel, au sosit în acest oraș pentru a incita mulțimile. În consecință, Pavel a părăsit orașul urmînd să pornească spre Atena.

La mănăstirea Palatitia, pelerinii au avut parte de o primire călduroasă din partea surorilor și a maicii starețe, egumena Hristodula.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * * * *

Vizită la Mănăstirea de maici Palatitia:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.