Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Panaghia Soumela

 

În dimineața zilei de vineri, 15 august 2014, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului (stil nou) Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineț şi Briceni, a participat la slujba care a fost săvîrşită la Mănăstirea Panaghia Soumela din provincia greacă Macedonia Centrală.

Utrenia şi Sfînta Liturghie solemnă au fost oficiate de un sobor de Ierarhi sub protia Înalt Prea Sfințitului Alexei, Mitropolit de Niceea. Din soborul de Ierarhi au făcut parte Înalt Prea Sfințitul Damaschin, Mitropolit de Creta, Înalt Prea Sfințitul Gheorghe, Mitropolit de Kitrus, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni și Înalt Prea Sfințitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, care a rostit la final cuvîntul de învățătură.

La sfîrşitul slujbei a avut loc o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Panaghia Soumela”, de la biserica „Adormirea Maicii Domnului” pînă la monumentul închinat lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul revo­luţiei greceşti de la 1821, care se află în apropierea bisericii. Aici, ca în fiecare an, în prezenţa reprezentanţilor guvernului şi a demnitarilor de stat a avut loc o ceremonie comemorativă. La această mare sărbătoare a creştinătăţii au luat parte mii de credincioşi care au avut posibilitatea să se închine la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Panaghia Soumela”, odorul de preţ al mănăstirii ce îi poartă numele.

Cu prilejul aniversării jubileului de 20 de ani de aflare în fruntea Eparhiei de Veria, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Panteleimon a fost decorat cu înalta distincție — Crucea de aur a Marilor Comneni. Distincția i-a fost acordată de către starețul sfîntului așezămînt, arhimandritul Atenagora (Birdas), și de Președintele Asociației „Panaghia Soumela”, domnul Gheorghe Tanimanidis. Alese cuvinte de felicitare, urări de sănătate, pace, har de la Dumnezeu și mîntuire sufletească a adresat Chiriarhului Eparhiei de Veria și Prea Sfințitul Nicodim.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.