Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sărbătoarea Sfîntului Ocrotitor al Chiriarhului Eparhiei noastre la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni

 

Luni, 5 mai 2014, în săptămîna a III-a după Paști, cînd Biserica Ortodoxă continuă să cinstească pe Sfintele Femei Mironosițe, pe Sfîntul Iosif din Arimateea și pe Dreptul Nicodim, ucenicul de taină și prietenul Domnului Hristos — Ocrotitorul ceresc al Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni a găzduit un fastuos serviciu divin.

La Sfînta Liturghie Arhierească prilejuită de această sărbătoare, alături de Chiriarhul Eparhiei noastre au fost prezenți distinși slujitori ai sfintelor altare și oaspeți de seamă atît din țară noastră, cît și de peste hotare. Din soborul de Ierarhi a mai făcut parte — Înalt Prea Sfințitul Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar, Înalt Prea Sfințitul Agapit, Arhiepiscop de Moghiliov-Podolsk și Șargorod, Prea Sfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, precum și distinșii oaspeți din Biserica Ortodoxă Greacă — Înalt Preasfinţitul Mitropolit Pantelimon de Veria, Naousa şi Kampania şi Înalt Preasfinţitul Mitropolit Pavel de Servia şi Kozani. Din partea învecinatei Mitropolii a Moldovei și Bucovinei, România, la eveniment a fost prezent inspectorul bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. iconom stavrofor Florin Chirilă. Alături de Ierarhi la Sfînta Liturghie a slujit și un ales sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, starețul Mănăstirii Zăbriceni, arhimandritul Damian (Burlacu), blagocinii episcopiei noastre, stareți de mănăstiri și slujitori din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, invitați de onoare de peste hotarele țării.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul slujitorilor dirijat de Protoiereul Alexandru Fîrfa și de cel al Mănăstirii Zăbriceni, dirijat de arhidiaconul Paisie (Viscun).

Pentru a se ruga de sănătatea Prea Sfințitului Nicodim și a-i aduce calde felicitări cu prilejul sărbătorii, în biserică au fost prezenți numeroși clerici, starețele mănăstirilor din cuprinsul episcopiei și înalte oficialități de stat și locale, printre care amintim pe domnul ministru Marcel Răducanu, domnul deputat Oleg Sîrbu, Președintele Raionului Briceni, doamna Efimia Bandalac, primarul orașului Edineț, domnul Constantin Cojocaru, primarul orașului Cupcini, domnul Ion Ostaficiuc, primarul satului Speia, domnul Alexandru Snegur, domnul ctitor Eugen Chiriac, ctitori de seamă ai Bisericii Ortodoxe din Moldova și alte oficialități.

La încheierea slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a rostit o cuvîntare în care a vorbit despre bucuria și lumina ce ne inundă inimile în perioada frumoaselor sărbători pascale, bucurie care izvorăște din lumina Învierii lui Hristos — nădejdea și mîngîierea sufletelor noastre. Apoi, Prea Sfinția Sa a mulțumit călduros soborului arhieresc, slujitorilor și tuturor credincioșilor pentru dragostea și bunăvoința de a împărtăși împreună bucuria sărbătorii la această Sfîntă Liturghie. În semn de aleasă prețuire și deosebit respect, Ierarhii și slujitorii veniți din străinătate au fost decorați de către Prea Sfințitul Nicodim cu înalte distincții ale Episcopiei de Edineț și Briceni.

Totodată, Ierarhul a atras atenția tuturor să nu rămînă indiferenți față de drama familiei preotului Aviv Țîmbaliuc, care în urma unui incendiu a rămas cu familia în drum, fără acoperiș deasupra capului și fără avere. La îndemnul Prea Sfințitului Nicodim a fost organizată o colectă de bani pentru familia sinistrată.

Ierarhii din Grecia au mulțumit la rîndul lor Prea Sfințitului Nicodim pentru invitația de a coliturghisi împreună și i-au oferit, în semn de aleasă apreciere, înalte distincții: din partea Mitropolitului Pavel — ordinul „Sf. Ap. Pavel” , iar din partea Mitropolitului Pantelimon — ordinul „Sf. Irh. Nicolae”. De înalte distincții ale Bisericii Ortodoxe Elene s-au învrednicit și cei mai de seamă slujitori și ctitori ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În zi de sărbătoare, cu înduioșătoare cîntări pascale Vlădica Nicodim a fost felicitat și de colectivul artistic din satul Coteala, Briceni, corul parohiei „Sf. Nicolae” Șirăuți, Briceni, precum și de îndrăgiții oaspeți din Bucovina (Ucraina).

După slujbă, toți cei prezenți au luat parte la o agapă de sărbătoare oferită cu multă dragoste de viețuitorii Mănăstirii „Nașterea Domnului”.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.