Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul Nicodim a săvîrșit slujba parastasului pentru ostașii căzuți pe cîmpul de luptă în Republica Afganistan

 

În legătură cu faptul că la 15 februarie am aniversat 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, prin decretul guvernamental în întreaga republică s-au desfăşurat manifestații solemne și diverse acțiuni de comemorare a victimelor războiului și de susținere a veteranilor.

Duminică, 16 februarie, Vlădica Nicodim, în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din s. Stolniceni împreună cu soborul  de preoţi au săvîşit în cadrul Sfintei Liturghii, rugăciuni speciale de mulţumire lui Dumnezeu pentru toţi ostaşii întorşi din pămînturile Afganistanului, de asemenea s-a pomenit şi numele tuturor ostaşilor căzuţi pe cîmpul de luptă.
Cu binecuvîntarea Prea Sfinţiei Sale, aceeaşi rugăciune s-a săvîrşit în toate bisericile din cuprinsul Eparhiei de Edineţ şi Briceni.
Cu acest prilej, luni, 17 februarie 2014, Vlădica Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a participat la mitingul de comemorare organizat de Administrația raionului Edineț în fața Plăcii Comemorative dedicată ostașilor căzuți pe cîmpul de luptă în Afganistan, de la intrarea în Grădina Publică ”Vasile Alecsandri” din orașul Edineț. Aici Prea Sfinția Sa, însoțit de protoiereul Adrian Cotelea, secretar eparhial, protoiereul Ioan Crețu, președintele Departamentului eparhial Activitate pastorală în MAI și Forțele Armate, blagocinul bisericilor din r-nul Donduşeni, protoiereul Veaceslav Matiescu și slujitorii Catedralei ”Sf. Vasile cel Mare”, a oficiat slujba parastasului în memoria celor căzuți la datorie.

În mesajul său, adresat veteranilor, Prea Sfinţitul Nicodim a mulţumit tuturor feciorilor patriei  din Ţara de Sus prezenţi la festivitate pentru vitejia, curajul, patriotismul şi iubirea de care au dat dovadă faţă de ţara noastră, Republica Moldova, de asemenea a îndemnat tineretul ca să ia un exemplu viu şi demn de urmat de la veteranii care s-au jertvit pentru apărarea ţării, a neamului şi a credinţei.

La masa de pomenire ce a urmat la restaurantul ”Paradis”, Ierarhul a vorbit veteranilor despre darul sfînt al vieții pe care l-au primit, pentru care trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu prin împlinirea poruncilor Lui și despre datoria sfîntă de a ne ruga și pomeni pe cei care au căzut pe cîmpul de luptă. Pentru toate acțiunile desfășurate întru păstrarea memoriei celor căzuți în Afganistan și într-ajutorarea familiilor lor, dar și a susținerii morale și materiale a celor întorși cu viață, domnul Mihail Mocanu, președintele Uniunii Veteranilor Afganeji din Republica Moldova a fost decorat de către Prea Sfințitul Nicodim cu medalia eparhială ”Sfîntul Vasile cel Mare” de gradul I, protoiereul Vitalie Guțu și domnul Constantin Boeștean s-au învrednicit de medalia ”Sfîntul Vasile cel Mare” de gradul III, iar mai mulți membri ai Uniunii Veteranilor din Afganistan din raioanele Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni au fost distinși cu Diplome Arhierești.

La final, din partea Ierarhului, fiecare veteran a primit în dar cîte o carte, un calendar și o icoană cu chipul  Maicii Domnului.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.