Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfînta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni, cu prilejul aniversării a 3 ani de la hirotonia întru arhiereu a Prea Sfințitului Nicodim

 

La 26 decembrie 2013, Chiriarhul nostru, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, aniversează 3 ani de la hirotonia sa întru arhiereu. Cu acest prilej, la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, Edineț, a avut loc Sfînta Liturghie Arhierească la care, alături de Ierarhul nostru a coliturghisit Prea Sfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, și un sobor de preoți și diaconi. Din soborul preoților a făcut parte: prot. Adrian Cotelea, secretar eparhial; arhim. Patrocl (Porombac), duhovnic al Mănăstirii ”Sfînta Treime” din localitatea Rudi, Soroca; prot. Ioan Gînju, blagocin al raionului Edineț; prot. Alexandru Usatîi, blagocin al raionului Ocnița; prot. Veaceslav Matiescu, blagocin al raionului Dondușeni; prot. Ghenadie Dascăl, adjunct al blagocinului raionului Edineț, prot. Emil Bulgac și prot. Igor Procopii, clerici ai Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, și egumenul Filadelf, viețuitor al mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul slujitorilor episcopiei, dirijat de prot. Alexandru Fîrfa, și de corul psaltic al mănăstitii „Nașterea Domnului”, condus de ierodiaconul Paisie (Viscun). Cuvîntul de zidire duhovnicească după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit, cu binecuvîntarea Ierarhului, de protoiereul Ioan Gînju.

La acest popas aniversar, Prea Sfințitului Nicodim i s-au alăturat în rugăciune clericii Episcopiei de Edineț și Briceni, care au asistat la Sfînta Liturghie împreună cu preotesele lor, maicile starețe și monahiile de la mănăstirile din cuprinsul episcopiei, mai multe oficialități locale, ctitori și binefăcători ai eparhiei, pelerinii și închinătorii mănăstirii Zăbriceni.

În cadrul serviciului divin au fost rostite ectenii speciale, iar după Sfînta Liturghie, Ierarhii împreună cu slujitorii au săvîrșit un Te Deum de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binecuvîntarea, harul și ajutorul primit de la El pe parcursul acestor 3 ani de slujire arhierească.

Apoi, Prea Sfințitului Nicodim a adresat Prea Sfințitului Anatolie un cuvînt de salut și bun venit, iar clericilor și monahilor prezenți la slujbă — calde mulțumiri pentru ajutorul, rugăciunile și susținerea acordată în deloc ușoara sa activitate pastorală și misionară desfășurată în cadrul Episcopiei de Edineț și Briceni pe parcursul celui de-al treilea an de slujire arhierească.

În semn de apreciere și mulțumire pentru bunăvoința și prezența sa la acest eveniment, Prea Sfințitul Nicodim l-a distins pe Prea Sfințitul Anatolie cu cea mai înaltă decorație eparhială — medalia „Sf. Dreptul Nicodim”. La rîndul său, Prea Sfințitul Anatolie a oferit Ierarhului nostru înalta distincție a Eparhiei de Cahul și Comrat — medalia „Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de Biruință”.

Înainte de încheierea slujbei, mai mulți slujitori, oficialități, prieteni și cunoscuți ai Ierarhului, i-au adresat calde și alese cuvinte de felicitare.

Au venit să felicite Ierarhul și un grup de credincioși îmbrăcați în straie naționale din satul Mahala, regiunea Cernăuți, Ucraina. Creștinii au adresat Prea Sfințitului Nicodim urări de bine și sănătate în versuri frumos meșteșugite și i-au adus în dar, cu prilejul acestei date aniversare, un mare și frumos buchet de flori și o icoană cu Chipul Maicii Domnului.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.