Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de sărbătoare în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni, raionul Edineț

 

De o aleasă sărbătoare de suflet au avut parte enoriașii și oaspeții parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni, Edineț, la 22 septembrie 2013, în Duminica a XIII-a după Rusalii și în a doua zi de hramul sfîntului locaș. În dimineața zilei, un sobor de preoți în frunte cu parohul bisericii din satul Stolniceni, prot. mitr. Alexei Tanaseiciuc, și blagocinul raionului Edineț, prot.mitr. Ioan Gînju, împreună cu cîteva sute de credincioși au ieșit în procesiune solemnă la intrarea în localitate pentru a-l întîmpina pe Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, care a adus cu sine racla cu părticele din cinstitele moaște ale Sfinților Apostoli și o părticica din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos. Procesiunea s-a îndreptat apoi în cîntări și laude spre biserică, unde, sub protia Ierarhului, a fost săvîrșită Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. Prea Sfinției Sale i-a coliturghisit un sobor de preoți din care a făcut parte prot. mitr. Alexei Tanaseiciuc, parohul sfîntului locaș, slujitori din cuprinsul Eparhiei de Edineț și oaspeți din Eparhia de Bălți.

Alături de mulțimea credincioșilor din Stolniceni și localitățile învecinate, la cest pelerinaj și la serviciul divin a luat parte și un grup de creștini îmbrăcați în straie naționale din satul Mămăliga, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina, împreună cu primarul lor.

În cadrul Vohodului Mic, pentru multiplele și deosebitele sale merite în păstorirea dreptmăritorilor creștini pe calea mîntuirii sufletului, la raportul Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, din partea Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a Înalt Prea  Sfințitului Vladimir, protoiereul Alexei Tanaseiciuc a fost decorat cu înalta distincție – ordinul „Meritul Bisericesc”, iar oaspetele de onoare, prot. mitr. Mihail Saracuța s-a învrednicit de Medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

După citirea pericopelor evanghelice ale zilei, cu binecuvîntarea Ierarhului, protoiereul Mihail Saracuța, parohul bisericii „Sf. Nicolae” din municipiul Bălți, a rostit un cuvînt de zidire sufletească.

Sfînta Liturghie a fost urmată de procesiunea înconjurării sfîntului locaş, după care a fost oficiată slujba unui parastas la mormîntul preotului martir Gheorghe Ivanov (fost paroh al acestei biserici, care a suferit martiriul pentru Hristos în anul 1946) şi un Te Deum pentru sănătatea ctitorilor şi a enoriaşilor adunaţi la rugăciune. Mai tîrziu a avut loc și rugăciunea de sfințire a troiței din curtea curtea bisericii.

După slujbă, Prea Sfințitul Nicodim a adresat părintelui paroh, protoiereului Alexei, slujitorilor și mulțimii credincioșilor un cuvînt de învățătură, de mulțumire și de felicitare. Prea Sfinția Sa și-a exprimat sentimentele de aleasă bucurie duhovnicească și gratitudine pentru frumoasele și remarcabilele realizări spirituale și edilitare gospodărești ale acestei parohii în care credincoșii trăiesc profund învățătura evanghelică.

Mai mulți ctitori și binefăcători ai bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni au fost decorați de către Ierarh cu medalii și Diplome Arhierești, iar fiecare credincios a primit în dar cîte o iconiță cu chipul Nașterii Maicii Domnului.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments are closed.