Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Preafericitul Patriarh Kiril a vizitat mănăstirea Noul Neamț, Chițcani

 

La 9 septembrie 2013, după ce a vizitat mănăstirea de maici „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Tiraspol, unde a oficiat slujba de sfințire a crucilor ce vor fi înălțate pe cupolele mănăstirii, și a rostit o cuvîntare miilor de credincioși adunați în piața Suvorov din orașul Tiraspol, Preafericitul Patriarh Chiril a efectuat o vizită la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Noul Neamț de la Chițcani.

Sanctitatea Sa a fost însoțit de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir, de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Agafanghel de Odesa și Izmail, de Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Sava de Tiraspol și Dubăsari, membrii delegației oficiale a Patriarhiei Moscovei și a Mitropoliei Moldovei, din care a făcut parte și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, secretarul eparhial prot. Adrian Cotelea și diaconul Filip Namolovan.

Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost întîmpinat la Mănăstire de către părintele stareț, arhimandritul Paisie (Cecan), obștea monahală și mulțime de pelerini și închinători.

Preafericitul Patriarh Chiril a adresat sfințitului arhimandrit al sfintei mănăstiri, Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, părintelui stareț, monahilor și fraților un cuvînt de salut în care a vorbit despre importanța duhovnicească a Mănăstirii și despre neprețuitul tezaur duhovnicesc moștenit de la ocrotitorul ei ceresc, Cuviosul Paisie Velicicovschi, ucenicii căruia au întemeiat acest sfînt așezămînt. Sanctitatea Sa a specificat că prin viața și opera sa, Cuviosul Paisie a pus bazele reînnoirii isihaste și a înrăurit cu învățătura sa întreaga Biserică Rusă. Deasemenea Patriarhul a subliniat importanța păstrării și educării noilor generații de monahi în tradiția ascetică paisiană, care îndeamnă la rugăciune lăuntrică, contemplare și lectură duhovnicească. La final, Patriarhul a urat călugărilor de aici sporire duhovnicească, pace, putere în rugăciune și în dragoste.

În semn de amintire despre vizita Sa aici, Preafericitul Patriarh Chiril a dăruit mănăstirii o icoană a Sfîntului Serafim de la Sarov.

La mormîntul Prea Sfințitului Episcop Dorimedont, Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a oficiat slujba litiei mici.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.