Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Praznicul Nașterii Cinstitului Prooroc, Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului Ioan la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

În Duminica a II-a după Cincizecime și a prăznuirii Nașterii Cinstitului Slăvitului Prooroc, Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul mulțimii enoriașilor Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, săvîrșind Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopelor evanghelice, a zilei de la Matei IV, 18-23, și a praznicului de la Luca I, 1-25, 57-68, 76,80, Ierarhul a adresat credincioșilor un cuvînt de învățătură în care s-a referit la importanța cinstirii Sfîntului Ioan Botezătorul și la modelul de pocăință și asceză pe care ni-l oferă în această perioadă a postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în care ne aflăm,  și pe care suntem datori să-l urmăm dacă ne dorim sincer o viață autentică în Hristos. Botezătorul Ioan ne-a arătat calea spre Hristos, iar chemarea Sa, care se adresează fiecărui creștin prin glasul Sfintei Biserici, trebuie urmată asemenea Apostolilor din Evanghelia de astăzi, care, auzind glasul Domnului, imediat și-au lăsat toate preocupările și au mers după El — a mai subliniat Prea Sfinția Sa.

După rugăciunea „Tatăl Nostru”, mai mulți credincioși, care au primit dezlegare de la duhovnic, s-au împărtășit cu Sfîntul Trup și Sînge al Mîntuitorului.

În ziua acestui mare praznic, clericul Catedralei, protoiereul mitrofor Ioan Topală împlinește onorabila vîrstă de 87 de ani și își sărbătorește Sfîntul Ocrotitor. Cu acest prilej, Prea Sfințitul Nicodim i-a adresat calde felicitări și urări de sănătate, zile îndelungate, mîntuire sufletească, pace și binecuvîntare de la Domnul, mulțumindu-i pentru toată truda depusă de-a lungul întregii sale vieți propășirii Bisericii lui Hristos, pe care a slujit-o cu toată dăruirea de sine. La zi aniversară, Preacucernicul părinte Ioan Topală a fost decorat de către Ierarh cu înalta distincție eparhială — medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.