Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfîntul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul cinstit la Mănăstirea Zăbriceni

 

Luni, 8/21 mai, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfîntului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul. El fost unul din cei Doisprezece Apostoli şi a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan şi III Ioan şi Apocalipsa. Sfîntul Ioan a fost fiul Salomeei mironosiţa şi al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfîntul Iacov, un alt apostol. A fost cel mai tînăr din cei doisprezece Apostoli şi foarte apropiat Domnului, fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus”. El a fost prezent la Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului împreună cu Petru şi cu fratele său Iacov. Sfîntul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domiţian între anii 90-95 d.Hr. şi acolo a avut revelaţia Cărţii Apocalipsei. După moartea împăratului Domițian (96 d.Hr.) s-a întors la Efes, scriindu-și Evanghelia în jurul anului 100 d.Hr. A adormit în Domnul la vîrstă foarte înaintată.

În ziua acestei sărbători, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni, înconjurat de un sobor de 14 preoți și diaconi. De menţionat că această zi are o semnificaţie deosebită pentru Prea Sfinţia Sa, Sfîntul Ioan fiind şi ocrotitorul ceresc al Ierarhului după numele său de botez. Totodată, Prea Sfinţitul Nicodim aniversează de acest praznic 32 de ani de slujire la altar. După Sfînta Liturghie, Ierarhul a rostit un cuvînt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi teologia profundă a Sfîntului Ioan Evanghelistul. Prea Sfinţia Sa a remarcat că Sfîntul Ioan este cel care a descoperit lumii că “Dumnezeu este iubire”, că “Dumnezeu este lumină” şi că bucuria vieţii constă în agonisirea şi trăirea acestei iubiri şi lumini.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a binecuvîntat credincioșii și a oferit în dar fiecăruia cîte o iconiță cu chipul Sfîntului Ioan Evanghelistul.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.