Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească la Mănăstirea Zăbriceni cu prilejul sărbătoririi Sfîntului Ocrotitor al Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni

 

Luni, 20 mai 2013, în săptămîna a III-a după Paști, Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, Edineț, a găzduit un fastuos serviciu divin prilejuit de sărbătorirea Sfîntului Ocrotitor al Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni — Sfîntul și Dreptul Nicodim, ucenicul de taină și prietenul Mîntuitorului, prăznuit Duminică. Sfînta Liturghie Arhierească a fost săvîrșită sub protia Înalt Prea Sfințitului Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar, de către un sobor de Ierarhi din care au făcut parte Înalt Prea Sfințitul Agapit, Arhiepiscop de Moghiliov-Podolsk și Șargorod, Prea Sfințitul Meletie, Episcop de Hotin, Prea Sfințitul Longhin, Episcop de Bănceni, și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Ierarhilor le-a coliturghisit un impresionant sobor de preoți din care a făcut parte secretarul Eparhiei de Edineț și Briceni, Protoiereul Adrian Cotelea, blagocini și slujitori din Eparhia noastră, din cele ale Mitropoliei Moldovei și ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Pentru sănătatea Chiriarhului nostru s-au rugat la slujbă toți clericii Episcopiei, slujitori veniți din țară și străinătate. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul slujitorilor dirijat de Protoiereul Alexandru Fîrfa și de cel al Mănăstirii Zăbriceni, dirijat de ierodiaconul Paisie (Viscun).

La Sfînta Liturghie au participat starețele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei, numeroși credincioși, monahi și monahii, demnitari de stat, ctitori ai Episcopiei de Edineț și Briceni, oficialități locale.

După Sfînta Liturghie a urmat un Te Deum și un Polihroniu în cinstea omagiatului Prea Sfințitului Episcop Nicodim.

La final, cu un cuvînt de felicitare s-a adresat Prea Sfințitului Nicodim Înalt Prea Sfințitul Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar, care a adus omagiatului Ierarh alese urări de sănătate, pace, ani lungi de viață, mîntuire sufletească, har de la Dumnezeu și putere de a lucra și în continuare cu aceeași rîvnă spre slava Bisericii lui Hristos și mîntuirea credincioșilor.

Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit la rîndul său Ierarhilor și tuturor celor prezenți pentru bucuria cu care au venit să participe la această comuniune liturgică, pentru caldele cuvinte de felicitare și pentru dragostea și aprecierea ce i-o poartă, oferind în dar credincioșilor cîte o iconiță cu chipul Dreptului Nicodim.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă frățească oferită cu multă dragoste în trapeza Mănăstirii Zăbriceni pentru toți participanții la slujbă. La masă, cuvinte de felicitare cu prilejul sărbătorii au rostit, alături de Ierarhii coliturghisitori, Arhimandritul Paisie (Cecan), starețul Mănăstirii Noul-Neamț, Chițcani, Arhimandritul Damian (Burlacu), starețul Mănăstirii Zăbriceni,  Protoiereul Silviu Sfera, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române din America, Protoiereul Ioan Calmîc, secretar al Eparhiei de Tiraspol și Dubăsari, Protoiereul Pavel Valuța, blagocin de Drochia, domnul deputat Oleg Sîrbu, doamna Ana Harlamenco — în numele întregului popor găgăuz, domnul primar de Edineț Constantin Cojocaru, domnul primar de Cupcini Ion Ostaficiuc.

* * * * *

După slujbă, la Reședința Episcopală din orașul Edineț, Prea Sfințitul Nicodim a fost felicitat cu ocazia sărbătorii de către elevele Seminarului Teologic Liceal „Sf. Cuv. Mc. Elisabeta” din Edineț în frunte cu părintele director, Protoiereul Mihail Baraghin.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * * * * *

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.