Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Festival-concurs raional al Cîntecului pascal la Pererîta, Briceni

 

Marți, 14 mai 2013, în prezența unui public numeros, în incinta Casei de Cultură a satului Pererîta, Briceni, s-a desfășurat tradiționalul Festival-concurs raional al cîntecului pascal cu genericul „Hristos a Înviat”. La festivalul din acest an au participat 18 colective corale ale instituţiilor de învăţământ din raion: de la 9 Licee — LT „Gr. Vieru” Briceni, LT Caracușenii Vechi, LT Corjeuți, LT Cotiujeni, LT Drepcăuți, LT Grimăncăuți, LT Tribisăuți, LT Lipcani, LT Tabani; precum și de la 9 Gimnazii — Balasînești, Berlințî, Bulboaca, Coteala, Hlina, Larga, Mihăileni, Pererita, Slobozia Șirăuți. Evenimentul a fost organizat de către Direcția Generală Învățămînt, Tineret și Sport a raionului Briceni în colaborare cu Departamentul Învățămînt Religios și Activivate Pastorală al Eparhiei de Edineț și Briceni, reprezentat în Blagocinia Briceni de protoiereul Lilian Ciubatîi. Festivalul s-a desfășurat în prezența Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, și a doamnei Efimia Bandalac, Președintele Raionului Briceni.

În deschiderea Festivalului, Prea Sfințitul Nicodim a adresat participanților un cuvînt de felicitare cu prilejul sfintelor sărbători pascale și binecuvîntări arhierești, mulțumindu-le pentru dragostea ce o manifestă în cultivarea și perpetuarea frumoaselor tradiții și cîntece pascale, prin care se aduce slavă Mîntuitorului Hristos cel Înviat.

Colectivele corale au cîntat diverse cîntece pascale, cele mai bune fiind premiate de către membrii juriului după cum urmează:

Clasament Licee:

  • Premiul Mare — LT „Gr. Vieru” Briceni
  • Premiul I  —  LT Lipcani
  • Premiul II  —  LT Corjeuți, LT Tribisăuți
  • Premiul III — LT Grimăncăuți, LT Cotiujeni, LT Tabani
  • Mențiune — LT Caracușenii Vechi, LT Drepcăuți

    Clasament gimnazii:

  • Premiul Mare — Pererita
  • Premiul I — Larga
  • Premiul II — Balasînești, Berlințî
  • Premiul III — Coteala, Slobozia Șirăuți
  • Mențiune — Bulboaca, Hlina, Mihăileni 

La final, Ierarhul a mulțumit tuturor pentru participare, prezentare și organizare și a conferit, în semn de recunoștință, gratitudine și apreciere a tuturor eforturilor depuse spre promovarea și perpetuarea frumoaselor tradiții ortodoxe legate de sărbătoarea Sfintelor Paști,mai multe distincții bisericești.

Astfel, doamna Efimia Bandalac, Președintele Raionului Briceni și doamna Maria Burea, specialist principal al Direcței Raionale Învățămînt, Tineret și Sport Briceni au fost distinse cu Diplome Arhierești.

Domnul Vitalie Știrbu, Șef al Direcției Raionale Învățămînt, Tineret și Sport Briceni, și domnul Anatol Ceban, Primar al satului Pererîta, au fost decorați cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

Ziua Festivalului a fost o sărbătoare dublă pentru familia părintelui paroh al bisericii „Sf. Dumitru” din satul Pererîta, gazda evenimentului — Protoiereul Lilian și doamna preoteasă Liliana Ciubatîi, care au sărbătorit 20 de ani de căsnicie. Cu acest prilej, Prea Sfințitul Nicodim a adresat familiei calde felicitări, urări de sănătate, belșug în toate și ani lungi de viață, binecuvîntați și călăuziți de lumina iubitoare a Preasfintei Treimi. Iar în semn de apreciere a muncii lor în ogorul Domnului, părintele Lilian a fost distins cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I, iar doamna preoteasă Liliana cu medalia „Dreapta Ana”.

La sfîrșitul festivalului toți participanții au primit din partea Ierarhului, în semn de binecuvîntare și mulțumire, calendare și iconițe.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.