Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

A fost petrecut pe ultimul drum Vasile Cantarean, tatăl Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir

 

În dimineața zilei de 20 aprilie, a fost petrecut pe ultimul drum tatăl Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir –Vasile Cantarean.

Om destoinic și drept, nou-adormitul rob al lui Dumnezeu a fost respectat și apreciat pentru cumpătarea și înțelepciunea sa de foarte mulți semeni, printre care și numeroși slujitori ai Altarului.

Astfel, vestea că tatăl Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova nu mai este printre noi, a întristat și a zguduit foarte multă lume, care cernită de durere și compasiune față de Vlădica Vladimir a venit în frumoasa biserică a Sfintei Mănăstiri “Sf. Cneaz Vladimir” din s. Colencăuți, reg. Cernăuți, Ucraina, pentru a-și lua rămas bun de la un bun creștin, tată și gospodar.

Slujba prohodului a fost oficiată de către Mitropolitul Onufrie de Cernăuți și Bucovina, dimpreună cu PS Episcop Pentru de Ungheni și Nisporeni și PS Nicodim de Edineț și Briceni.

Sfântul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de slujitori, blagocini, stareți și starețe de mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, precum și alte Eparhii, dar și pentru zecile de credincioși care au participat la serviciul divin.

Vorbind la căpătâiul nou-adormitului rob al lui Dumnezeu Vasile, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Onufrie și-a exprimat sincerele sentimente de condoleanțe față de Vlădica Vladimir și rudele îndurerate, menționând că cel care astăzi este petrecut dintre noi către Împărăția lui Dumnezeu, a dus o viață pământească exemplară știind să-și educe feciorul cu atâta dragoste părintească și creștinească, încât acesta să devină Arhiereu al Bisericii lui Hristos și deci stâlp al credinței drept-măritoare.

Vlădica Onufrie a îndemnat pe toți cei prezenți să se îmbărbăteze cu rugăciunea și speranța și să nu uite că această despărțire este una vremelnică și să nădăjduim cu toții întru înviere.

Și Prea Sfințitul Episcop Petru de Ungheni și Nisporeni a vorbit cu multă emoție și întristare despre robul lui Dumnezeu Vasile – un om de o cumsecădenie rară, care alături de pururi pomenita roabă a lui Dumnezeu Vera și-au petrecut viața cu credincioșie și smerenie, dând nouă tuturor un păstor iubitor de turmă și de dreptate.

La rândul său, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir, copleșit de emoții și de durere, a mulțumit tuturor pentru cuvintele de compasiune și susținere, pentru frumoasa slujbă de prohodire, menționând că într-adevăr cel care i-a fost tată și sfetnic de o viață, a fost un om deosebit, care cu dăruire și uitare de sine, a făcut doar bine, conducându-se tot timpul de Învățătura Evangheliei și fiind mânat de cele mai pure sentimente de dragoste pentru aproapele, în toate faptele sale.

Adresându-se către cei prezenți, Vlădica Vladimir a rugat să-l pomenească în rugăciuni pe nou-adormitul rob al lui Dumnezeu Vasile, iar el la rândul său, cu ajutorul și susținerea celor din jur, se va strădui să continue fapta cea bună și binecuvântată a părintelui său trecut la Domnului.

Vasile Cantarean a fost înmormântat alături de soția sa, Vera Cantarean, în curtea mănăstirii “Sf. Cneaz Vladimir”, pe care împreună au ctitorit-o și au muncit neostoit până în ultimele clipe ale vieții spre a păstra cum se cuvine Casa Domnului.

Dumnezeu să-i odihnească cu drepții!

www.mitropolia.md

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.