Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească la Mănăstirea Ciuflea din capitală cu prilejul hramului

 

În ziua pomenirii Sfîntului Mare Mucenic Teodor Tiron și a Sfințitului Mucenic Ermoghen, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, la 2 martie 2013, Mănăstirea „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din capitală a găzduit un frumos serviciu divin cu prilejul hramului. Slujba Arhierească a fost oficiată sub protia Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir, Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, de un sobor de arhierei din care a făcut parte Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Sava de Tiraspol și Dubăsari, Prea Sfințitul Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, printre care s-au aflat și omagiații zilei – protoiereul Teodor Roșca, duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea și arhimandritul Ermoghen (Adam), profesor la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova.

În dimineața zilei, în prezența Prim-ministrului Republicii Moldova Vlad Filat, a colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne, a combatanților și a rudelor și prietenilor celor căzuți pe cîmpul de luptă, soborul slujitorilor a oficiat slujba unui parastas pentru ostașii căzuți în lupta pentru integritatea țării din 1992. Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir a apreciat curajul și devotamentul celor care și-au dat viața pentru integritatea țării și a îndemnat pe cei prezenți să se roage pentru odihna cu drepții a sufletelor lor, cerînd Bunului Dumnezeu să ne păzească țara de primejdii și război. La rîndul său, premierul Vlad Filat a transmis condoleanțe părinților, rudelor și apropiaților eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, exprimîndu-și speranța că prin mila lui Dumnezeu pe viitor Republica Moldova nu va mai avea parte de asemenea tragedii.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri speciale pentru sănătatea omagiaților zilei – protoiereul Teodor Roșca și arhimandritul Ermoghen (Adam), precum și pentru sănătatea și vindecarea grabnică a Prea Sfințitului Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat. După Liturghie, credincioșii în frunte cu soborul slujitorilor, au înconjurat sfîntul locaș cu citirea Evangheliilor, după care a fost săvîrșit un Te-Deum de mulțumire.

La final, Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir s-a adresat către adunarea binecredincioasă cu un cuvînt de felicitare și învățătură, vorbind celor prezenți despre importanța istorică, dar mai ales spirituală a Mănăstirii Ciuflea, atît pentru Chișinău, cît și pentru întreaga țară. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a apreciat în mod deosebit strădaniile părintelui Teodor Roșca, duhovnicul și administratorul acestui sfînt așezămînt, pentru buna amenajare și lucrările de restaurare desfășurate aici, dar în special pentru grija spirituală și dedicația plenară propășirii duhovnicești a mănăstirii, care se bucură astăzi de viețuitori vrednici, care duc cu cinste tradiția Credinței Ortodoxe, fiind un exemplu pentru bunii creștini, dornici de alinare și îndrumare. În semn de apreciere și mulțumire, Vlădica Vladimir i-a dăruit părintelui Teodor o splendidă cruce pectorală cu pietre scumpe.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.