Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de sărbătoare la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni, Edineț

 

În Duminica a XXXVI-a după Pogorîrea Sfîntului Duh, în ziua cinstirii Soborului noilor mucenici și mărturisitori ai Rusiei, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul mulțimii credincioșilor de la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, Edineț, unde a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. Prea Sfinția Sa a fost întîmpinat cu multă căldură de omagiatul părinte paroh, protoiereul Alexei Tanaseiciuc, care în ziua acestui praznic aniversează frumosul jubileu de 50 de ani de viață, precum și de soborul slujitorilor. Pericopa evanghelică a Duminicii, de la Matei XV, 21-28, (a Cananeencii), cu binecuvîntarea Ierarhului a fost explicată credincioșilor de către protoiereul Dionisie Lupașco, parohul bisericii „Sf. Mc. Gheorghe” din satul Șofrîncani, Edineț.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum, în cadrul căruia au fost înălțate rugăciuni de cerere a ajutorului și mijlocirii către Dumnezeu a sfinților neomartiri ai Rusiei pentru tot poporul binecredincios.

În cuvîntul de învățătură rostit la încheierea slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a vorbit despre exemplul credinței puternice și adevărate a femeii cananeence din Sfînta Evanghelie a zilei, exemplu ce în vremurile nu demult apuse a fost urmat de numerosul sobor de noi sfinți mucenici și mărturisitori ai Rusiei, care, în vreme de prigoană, nu s-au rușinat de numele lui Hristos și nu au schimbat comoara cea veșnică cerească pe vremelnica viață pămîntească. În acest context, Prea Sfinția Sa a amintit  și despre mărturisirea fostului părinte paroh al acestui sfînt locaș, protoiereul Gheorghe Ivanov, înmormîntat în curtea bisericii, care a fost omorît în acele timpuri de grea încercare pentru credința ortodoxă.

De asemenea, Ierarhul a adus calde felicitări părintelui paroh, protoiereului Alexei Tanaseiciuc, cu prilejul jubileului de 50 de ani de viață, urîndu-i multă sănătate, ani lungi de viață și ajutor sfînt de la Dumnezeu, pentru a conduce și mai departe cu aceeași rîvnă și dăruire credincioșii ce i-au fost încredințați spre păstorire la limanul mîntuirii. În același timp, Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit omagiatului părinte pentru toată grija ce a purtat-o și o poartă Bisericii lui Hristos cu multă dragoste și responsabilitate. În semn de aleasă prețuire, protoiereul Alexei Tanaseiciuc a fost decorat în cadrul serviciului divin cu ordinul „Sf. Ap. Andrei cel Întîi Chemat”.

În semn de recunoștință pentru tot ajutorul și susținerea acordată Bisericii Ortodoxe, doamna Lia Haupt, ctitoră a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, și domnul Iulian Proca, jurnalist, autor a numeroase cicluri de emisiuni și filme documentare ce reflectă și promovează viața Bisericii și credința ortodoxă, au fost decorați de către Ierarh cu cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Edineț și Briceni – medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

Toți copiii prezenți la slujbă au primit în dar din partea Ierarhului cîte un cadou cu dulciuri.

La finalul slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a oficiat un parastas la mormîntul protoiereului martir Gheorghe Ivanov.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.