Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

A doua zi de lucru a Sfințitului Sobor Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse

 

La 03 februarie 2013, în Dumunica a XXXV-a după Cincizecime, înainte de începutul celei de-a doua zile de lucru a Sfințitului Sobor Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, Preafericitul Patriarh Kiril a oficiat împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Hristos Mîntuitorul” din orașul Moscova. În cadrul serviciului divin s-au rugat Prea Sfințiții membri ai Soborului Arhieresc, printre care s-a aflat și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, precum și mulțimea credincioșilor.

În cadrul serviciului divin, Prea Sfințitul Sava, Episcop de Tiraspol și Dubăsari, a fost avansat în rangul de Arhiepiscop.

Ședința de lucru a celei de-a doua zile a Soborului Arhieresc a fost deschisă prin cuvîntul de salut al Prea Fericitului Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii Kiril.

În această zi, sinodalii au audiat raportul privind activitatea grupului de lucru pentru pregătirea Catehismului Bisericii Ortodoxe Ruse, prezentat de Mitropolitul de Volocolamsk  Ilarion, Președinte al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești și al Comisiei Sinodale biblico-teologice. De asemenea, la propunerea Preafericirii Sale, prin vot unanim a fost prelungit pînă la următorul Sobor Arhieresc mandatul actualei componențe a Judecății Bisericești, din care fac parte Mitropolitul de Ecaterinodar și Kubani Isidor (președinte), Mitropolitul de Cernăuți și Bucovina Onufrie, Arhiepiscopul de Vladimir și Suzdal Evloghie, Arhiepiscopul de Poloțk și Glubokoe Feodosie și Episcopul de Breansk și Sevsc Alexandru (secretar).

În continuare au fost dezbătute procedura de alegere a Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii în cele patru variante. Cu majoritatea voturilor a fost aprobată varianta actuală, după care Patriarhul este ales de Sinodul Local dintre candidații propuși de Soborul Arhieresc, conform procedurii Soboarelor din anii 1990 și 2009. Secretarul Soborului, Mitropolitul de Saransk și Mordovia Varsanufie, Șeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei, a prezentat sinodalilor propunerile Adunării Intersobornicești privind introducerea anumitor modificări în Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse la acest capitol, după care a avut loc discutarea lor.

Arhipăstorii au discutat și proiectul Dispoziției privind componența Sinodului Local al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În rezultatul dezbaterilor, propunerile privind operarea modificărilor la Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse și Dispoziția privind componența Sinodului Local al Bisericii Ortodoxe Ruse au fost aprobate unanim.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.