Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sărbătoarea Sfîntului Cuvios Paisie Velicikovskii la Mănăstirea Noul Neamţ, Chiţcani

 

 

În fiecare an sărbătoarea Sfîntului Cuvios Paisie Velicikovskii de la Neamţ, un mare nevoitor, înnoitor al vieţii duhovniceşti monahale şi traducător al lucrărilor Sfinţilor Părinţi, reprezintă un ales popas duhovnicesc pentru vieţuitorii Mănăstirii Noul-Neamţ, care sunt succesorii şi următorii învăţăturii sale, dar şi pentru miile de pelerini, care se adună în ziua praznicului său din toată ţara pentru a-l cinsti şi a-i cere mijlocire şi călăuzire pe anevoiosul drum al mîntuirii sufletului.

Cu prilejul praznicului, Sfînta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalpreasfinţitul Mitropolit Vladimir şi un sobor de Ierarhi din care a făcut parte Înalpreasfinţitul Simeon, Mitropolit de Viniţa şi Moghiliov-Podolsk, Prea Sfinţitul Sava, Episcop de Tiraspol şi Dubăsari, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, şi Prea Sfinţitul Ambrozie, Episcop de Neftekamsk şi Birsk. În soborul „Adormirii Maicii Domnului” al mănăstirii, Sfînta Liturghie a fost oficiată de către Prea Sfinţitul Irineu, Episcop de Orsk şi Gai.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele stareţ al sfîntului aşezămînt, Arhimandritul Paisie (Cecan), în ziua sărbătoririi Ocrotitorului său ceresc a fost decorat de către Înalpreasfinţitul Mitropolit Vladimir cu înalta distincţie a Bisericii Ortodoxe din Moldova — ordinul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt”.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te-Deum de sănătate şi un Parastas la mormîntul vrednicului de pomenire Episcop Dorimedont.

La final, Înalpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a adresat părintelui arhimandrit Paisie, obştii monahale şi mulţimii închinătorilor un cuvînt de felicitare cu prilejul praznicului şi a urat tuturor un post cu osârdie şi cu alese roade duhovniceşti.

A urmat apoi o agapă frăţească oferită cu mult drag pentru toţi participanţii la slujbă de către vieţuitorii sfîntului aşezămînt.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.