Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de sărbătoare în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Hlina, raionul Briceni

 

Joi, 22 noiembrie 2012, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Hlina, raionul Briceni, care în ziua hramului a împlinit 100 de ani de la fondare. Ierarhul a fost întîmpinat cu multă dragoste de către părintele paroh, preotul Mihail Bercovici, un grup de copii îmbrăcați în straie naționale și de enoriașii care, cu mic, cu mare, au venit să se bucure duhovnicește de această sărbătoare. Prea Sfinția Sa, în fruntea unui sobor de preoți, a săvîrșit slujba de resfințire și Sfînta Liturghie Arhierească. Cu un cuvînt ziditor de suflet după citirea Sfintei Evanghelii s-a adresat credincioșilor protoiereul Ioan Jernovei, paroh al bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Nesvoia, raionul Novoselița, Ucraina, și fost slujitor al acestui sfînt locaș.

După Sfînta Liturghie, soborul slujitorilor și credincioșii prezenți la slujbă au înconjurat în procesiune solemnă biserica, după care a fost săvîrșită slujba unui Te Deum pentru sănătatea credincioșilor și a tuturor celor care au efectuat lucrările de reparație și renovare ale sfîntului locaș cu prilejul acestui popas aniversar.

La sfîrșitul Sfintei Liturghii, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre semnificația spirituală a acestui jubileu și a îndemnat credincioșii să păstreze nealterată de învățăturile străine frumoasa moștenire duhovnicească, creștină, a părinților și strămoșilor, care au ctitorit cu multă dăruire acest sfînt locaș. De asemenea, Vlădica a adus alese mulțumiri părintelui paroh, preotului Mihail Bercovici, pentru osteneala depusă la renovarea bisericii, dar mai ales pentru grija părintească ce o poartă pentru enoriașii parohiei încredințate, propovăduind cu mult zel Cuvîntul lui Hristos și îndrumîndu-i pe calea mîntuirii. Totodată, Ierarhul a mulțumit și creștinilor pentru rîvna și dragostea ce au arătat-o pentru podoaba Casei lui Dumnezeu. Cei mai de seamă ctitori ai bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Hlina au fost decorați de către Ierarh cu Diplome Arhierești, iar fiecare credincios prezent la slujbă a primit în dar din partea Ierarhului cite o iconiță cu chipul Mîntuitorului.

A urmat apoi slujba de sfințire a Gimnaziului Hlina, care aniversează 40 de ani de la fondare. Slujba a fost încununată de un superb recital de cîntece și poezii creștine, legate de tema sărbătoririi Sfinților Arhangheli și îngeri, prezentat cu multă dragoste de către elevii și profesorii școlii. Aici Prea Sfinția Sa a mulțumit copiilor pentru deosebitele emoții trăite în timpului concertului și a exprimat recunoștință întregului corp didactic, părintelui paroh Mihail și părinților pentru zelul care l-au depus în realizarea îndemnului evanghelic al Mîntuitorului – ”Lăsați copiii să vină la Mine” (Matei 19,14). În încheiere, Prea Sfințitul Nicodim a oferit cîte o iconiță și literatură duhovnicească.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Comments are closed.