Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din satul Șofrîncani, Edineț

 

Enoriașii bisericii  „Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Șofrîncani, raionul Edineț, în frunte cu părintele paroh, protoiereul Dionisie Lupașco, au primit în Duminica a XXI-a după Cincizecime vizita Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, care a oficiat aici slujba de sfințire a bisericii renovate și Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. Alături de Prea Sfinția Sa la serviciul divin a slujit un sobor de preoți și diaconi și a participat un număr mare de credincioși. Pericopa evanghelică a zilei de la Sfîntul Evanghelist Luca, VIII, 5-15, despre pilda semănătorului, a fost explicată în limba ucraineană, cu binecuvîntarea Ierarhului, de către protoiereul Alexei Tanaseiciuc, duhovnic al Blagociniei Edineț și paroh al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni. După Sfînta Liturghie, Ierarhul împreună cu soborul preoțesc și credincioșii au înconjurat în procesiune solemnă, cu icoana Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, sfîntul locaș, după care a fost oficiat un Te Deum pentru sănătatea părintelui paroh, precum și a tuturor drept-măritorilor creștini prezenți la slujbă.

În tradiționalul cuvînt de învățătură rostit la încheierea slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a îndemnat credincioșii ca, venind la biserică, să-și deschidă inimile și cugetele pentru a primi, a păstra și a face să rodească în viața lor sămînța mîntuitoare a cuvîntului lui Dumnezeu, așa cum ne învață textul evanghelic al acestei sărbători. De asemenea, Ierarhul a adus alese cuvinte de apreciere părintelui paroh, protoiereului Dionisie Lupașco, pentru activitatea pastorală, rîvna, perseverența, hărnicia și spiritul gospodăresc ce le manifestă în amenajarea și renovarea bisericii, care devine din ce în ce mai împodobită, mai curată și mai strălucitoare, așa cum se cuvine Casei lui Dumnezeu. Pentru activitatea sîrguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe, parohul bisericii „Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Șofrîncani, raionul Edineț, protoiereul Dionisie Lupașco a fost decorat cu cea înalta distincție eparhială – medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I. Pentru susținerea și ajutorul acordat la renovarea bisericii, mai mulți ctitori și binefăcători au fost decorați de către Prea Sfințitul Nicodim cu medalii și Diplome Arhierești.

La final, fiecare credincios a primit, în semn de binecuvîntare arhierească, în dar cîte o iconiță. După slujbă toți creștinii au luat parte la o agapă de sărbătoare, oferită cu mult drag de gospodinele din satul Șofrîncani.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Comments are closed.