Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Hramul bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din localitatea Bădragii Noi, raionul Edineț

 

Sfînta Cuvioasă Parascheva cea Nouă, ocrotitoarea Moldovei, a fost sărbătorită astăzi, sîmbătă, 27 octombrie 2012, cu multă bucurie duhovnicească și mare evlavie de către credincioșii de la biserica închinată ei din localitatea Bădragii Noi, raionul Edineț. În zi de hram, amplele lucrări de reparație și renovare ale sfîntului locaș, efectuate de enoriași în frunte cu părintele paroh, protoiereul Ioan Rusu, au fost încununate de slujba de resfințire și Sfînta Liturghie Arhierească oficiate de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de slujitori. În cadrul serviciului divin, în semn de apreciere și recunoștință pentru toată osteneala depusă la înnoirea și împodobirea Casei lui Dumnezeu din această localitate, părintele paroh, protoiereul Ioan Rusu, a fost decorat de către Prea Sfințitul Nicodim cu cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Edineț și Briceni — medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

După citirea pericopei evanghelice a praznicului, despre pilda celor 10 fecioare, cu binecuvîntarea Ierarhului, starețul Mănăstirii „Sf. Treime”, Saharna, arhimandritul Adrian (Baciu) a rostit un cuvînt de zidire duhovnicească în care s-a referit la datoria fiecărui creștin de a păstra mereu aprinsă în suflet candela credinței și a faptelor bune, pentru a fi pregătiți în orice clipă de întîlnirea cu Mirele Ceresc – Mîntuitorul Iisus Hristos.

După Sfînta Liturghie, Ierarhul, soborul slujitorilor și credincioșii au înconjurat în procesiune sfîntul locaș, după care a urmat slujba unui Te-Deum și au fost înălțate rugăciuni către Sfînta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea acestei biserici și a localității.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a rostit în fața credincioșilor un cuvînt de învățătură. Prea Sfinția Sa a evidențiat puterea credinței și viața curată a Cuvioasei Parascheva, amintind și multiplele fapte minunate prin care Dumnezeu a proslăvit-o. Ierarhul a îndemnat credincioșii să ceară cu credință ajutorul Cuvioasei Parascheva și el negreșit nu va întîrzia să vină, căci ea, prin rugăciunile și mijlocirile sale înaintea Părintelui Ceresc, este ocrotitoarea întregului pămînt moldav. De asemenea, Prea Sfinția Sa a felicitat credincioșii cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii și al localității și a mulțumit tuturor celor ce au contribuit la renovarea și împodobirea sfîntului locaș.

Mai mulți ctitori și binefăcători ai bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din localitatea Bădragii Noi, raionul Edineț, au fost decorați cu medalia eparhială „Sf. Vasile cel Mare” și Diplome Arhierești, iar toți cei prezenți la slujbă, în semn de binecuvîntare arhierească, au primit în dar cîte o iconiță cu chipul Cuvioasei Parascheva.

Serviciul divin a fost încununat de o agapă de sărbătoare la care au participat toți credincioșii prezenți la slujbă. La masa praznicală, cu un recital de poezii și cîntări bisericești au evoluat două grupuri de copii de la grădinița și gimnaziul din localitate.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.