Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de sărbătoare în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din satul Mereșeuca, Ocnița

Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, s-a aflat vineri, 7 octombrie 2022, în ziua pomenirii Sfintei Întîii Mari Mucenițe Tecla, cea întocmai cu Apostolii, în mijlocul credincioșilor din localitatea Mereșeuca, raionul Ocnița. Vizita Ierarhului a fost primită cu multă bucurie duhovnicească, cu flori, pîine și sare, de către părintele paroh al bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitate — protoiereul Oleg Bacal, blagocin de Ocnița, sectorul II; de către primarul satului — doamna Emilia Albu, de soborul slujitorilor și mulțimea enoriașilor.

Înaltpreasfințitul Nicodim a săvîrșit mai întîi slujba de sfințire lucrărilor de renovare exterioară a bisericii și a cupolelor, care au fost acoperite cu tablă aurită, apoi a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie.

După Sfînta Liturghie, Ierarhul, slujitorii altarului și creștinii au înconjurat lăcașul sfînt în procesiune solemnă, cu citirea Sfintelor Evanghelii ale Învierii și stropirea cu aghiasmă, iar mai apoi au săvîrșit și o slujbă de pomenire pentru slujitorii și ctitorii înmormîntați în ograda bisericii.

La încheiere, Vlădica a mulțumit cordial părintelui paroh, protoiereului Oleg Bacal, și tuturor creștinilor pentru contribuție la continuarea lucrărilor de renovare a locașului de cult, arătînd că biserica, în calitatea ei de spațiu sacru al întîlnirii divinului cu umanul trebuie să aibă o înfățișare și o ținută pe măsură. Acest lucru l-au reușit pe deplin parohienii satului Mereșeuca, căci locașul lor de cult arată astăzi ca o adevărată Mireasă a lui Hristos – este curat, îngrijit în mod exemplar, împodobit cu toate odoarele necesare și înfrumusețat cu o autentică pictură bizantină. Totodată, Înaltpreasfințitul Nicodim a remarcat cu multă satisfacție că părintele Oleg este un slujitor activ, care s-a implicat cu mult zel, administrativ și material, la renovarea bisericii din sat, este înzestrat cu spirit gospodăresc și este iubit și apreciat de păstoriții săi.

Doamna primar Emilia Albu și mai mulți creștini care au sprijinit prin efortul lor rectitorirea lăcașului de cult au fost distinși de către Înaltpreasfințitul Nicodim cu medalii și Diplome Arhierești, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea jertfelnică în această lucrare sfîntă.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Eparhiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.