Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Arhimandritul Sofian Boghiu comemorat în rugăciune la 20 de ani de la cinstita sa adormire în satul natal Cuconeștii Vechi situat pe malul pitoresc al Prutului

Miercuri 14 septembrie, cînd Biserica Ortodoxă sărbătorește începutul Indictionului (al anului nou bisericesc) în ziua dintîi a lunii septembrie după stil vechi, pe teritoriul canonic al Eparhiei de Edineț și Briceni, a avut loc o vizită oficială a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir.

Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a fost întîmpinat în diminiața zilei de astăzi, 14 septembrie, de colaboratorii Centrului Eparhial în frunte cu Înaltpreasfințitul Nicodim Arhiepiscop de Edineț și Briceni la întrare în orașul Edineț. Înalții oaspeți au fost întîmpinați cu multă bucurie duhovnicească, tradiționala pâine și sare și buchete de flori. Chiriarhul nostru a urat bun venit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova pe meleagurile din „Țara de Sus”.

Ierarhii s-au deplasat în satul Cuconeștii Vechi situat pe malul pitoresc al Prutului, pentru a participa la evenimentele prilejuite de pomenirea Părintelui Sofian (Boghiu) la 20 de ani de la cinstita sa adormire. Evenimentul este organizat pentru al 9-lea an consecutiv de către Asociația cultural-istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.

La început a fost oficiată Slujba Panihidei pentru Arhimandritul Sofian la Troița cu foișor înălțată în cinstea vrednicului de pomenire a părintelui Sofian. După care a urmat un Concert duhovnicesc în memoria Arhimandritului Sofian, prezentat de corul de copii de la Gimnaziu din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț.

Protoiereul Mihail Bortă, care este purtător de grijă acestui monument istoric, a prezentat  înalților oaspeți muzeul Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației culturale „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi. În fața instituției muzeale a avut loc masa de pomenire la care Corul „Apostolițele Sf. Spiridon” din Chișinău au prezentat cîntece duhovnicești și cele mai importante momente din viața și îvățăturile Marelui Duhovnic.
Arhimandritul Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 – 14 septembrie 2002), cunoscut duhovnic, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.
Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai tîrziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Eparhiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.