Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicodim a luat parte la deschiderea drumului de acces către Mănăstirea din Călărășeuca

Miercuri 22 decembrie 2021, în fața Răstignirii la întrarea în mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Călărășeuca a avut loc slujba unui Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale și belșugul harului Său revărsat de-a lungul timpului asupra acestui vechi așezămînt monahal și a tutoror persoanelor care au luat parte în cadrul realizrii proiectului lucrărilor de construcție a drumului de acces către mănăstirea.

În cadrul serviciului divin Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni împreună cu părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea și slujitorului mănăstirii, arhimandritul Cronid au citit rugăciunile de sfinţire noului drum și au stropit cu aghiasmă traseul și complecsul infrastructurii turistice în preajma lăcașului de cult. 

Pe lîngă viețuitorilor sfintei mănăstiri și credincioşilor prezeni la eveniment, au luat parte și oficialități raionale şi locale ale orașului Otaci din care a făcut parte: președinte raionului Ocnița Iurie Plopa, Doamna Irina Lozovan Deputat în Parlamentul Reppublicii Moldova, Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR), reprezentanii Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Una dintre cele mai nordice mănăstiri din țară de acuma are în premieră un drum de acces de 5 km asfaltat. Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din satul Călărășeuca, raionul Ocnița a fost ctitorită în secolul al XVIII-lea, are câteva secole de la fondare și nu a avut niciodată un drum de acces asfaltat, iar fiecare slujbă pentru enoriași începea cu o cursă off-road. Pentru că lăcașul sfânt se află în codri, pe marginea Nistrului, statul a decis să sporească potențialul turistic prin facilitarea accesului spre mănăstire.

Lucrările de construcție în cadrul acestui proiect au început în noiembrie 2020 și au fos finalizate la sfîrșitul lunii noiembrie 2021. Traseul asigură accesul către lăcașul de cult, precum și șantierul din preajma mănăstirii, unde este construită o stațiune de popas, un grup sanitar și este amenajată o parcare pentru autoturisme. 

În semn de recunoștință pentru toată activitatea sîrguincioasă depusă spre realizarea acestui proect cei mai de seamă ctitori și binefăcători au fost decorați de către Ierarh cu medalii și Diplome Arhierești.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.