Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfinţirea bisericii „ Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah ” din orașul Edineț

Marţi 20 octombrie 2020, biserica ocrotită de Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah din orașul Edineț s-a aflat în haine de sărbătoare. Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni înpreună cu Prea Sfințitul Ioan, Episcop de Soroca înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi au săvîrșit slujba de sfințire bisericii. După stropirea zidurilor cu apă sfinţită şi ungerea lor cu Sfîntul şi Marele Mir, Ierarhii au binecuvîntat şi au pecetluit Sfînta Masă.

Astfel de ziua hramului această parohie se poate spune că a trăit astăzi şi bucuria prăznuirii Cincizecimii, deoarece slujba de sfinţire a bisericii este în strînsă legătură cu sărbătoarea Pogorîrii Duhului Sfînt, căci într-o rugăciune care încheie această slujbă se arată că sfinţirea bisericii nu este altceva decît o adevărată Cincizecime sau continuarea acesteia. Arhiereul, îngenunchind în faţa Sfintei Mese se roagă astfel: „Mulţumim Ţie, Doamne, că darul pe care l-ai vărsat peste Apostolii Tăi, l-ai vărsat şi peste noi, păcătoşii. Drept aceea, ne rugăm Ţie, ca jertfele ce se aduc într-însa să se prefacă întru Prea Sfîntul Tău Trup şi Sînge, al Unuia Născut Fiului Tău, spre mîntuirea a toată lumea şi a nevredniciei noastre”.

Cu acest fapt au fost binecuvîntate toate ostenelile care părintele paroh, protoiereul Gheorghe Ganea înpreună cu comunitatia de credincioşi din această parohie au depus la zidirea sfîntului locaş pe care aceştia au început să o zidească în anul 2004 cu binecuvîntarea şi ctitoria Prea Sfinţitului Episcop Dorimedont, care între timp a trecut la Domnul.

În continuare, după slujba de tîrnosire, a fost săvîrşită Sfînta şi Dumnezeiască Liturghie. Răspunsurile liturgice la strană au fost oferite de un grup de preoţi, în simfonie liturgică cu credincioşii prezenţi.

În cadrul Sfintei Liturgii la ectenia mare și la ectenia întreită au fost înălțate rugăciuni speciale pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească.

Ca încununare a muncii depuse cu sîrguinţă la construcţia acestui sfînt locaş alături de credincioşii săi, dar şi ca responsabilizare pentru lucrarea ce-istă în faţă, la Sfînta Liturghie de astăzi, în timpul Vohodului Mic, protoiereul Gheorghe Ganea cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir a  fost decorat cu ordinal «Sf.Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni».

După Sfînta Liturghie, ierarhii, clericii şi credincioşii au înconjurat în procesiune solemnă sfîntul lăcaş şi au săvîrşit slujba unui Te Deum.

În cuvîntul său de învățătură, rostit cu prilejul sfințirii noii biserici și a serbării hramului, Prea Sfințitul Nicodim a vorbit despre importanţa sfinţirii bisericii pentru o comunitate creştină. De asemenea, Ierarhul i-a felicitat şi a adus mulţumiri părintelui paroh Gheorghe Ganea, ctitorilor şi enoriașilor pentru aportul fiecăruia la ridicarea acestui sfînt lăcaş, apreciindu-l ca fiind o aleasă bijuterie arhitecturală pentru această zonă a orașului Edineț. În legătură cu aceasta, vlădica l-a îndemnat pe părintele Gheorghe să zidească şi în sufletele enoriaşilor săi sfinte lăcașe la fel de frumoase, temple alese ale Duhului Sfînt.

Cuvinte alese de felicitare și binecuvîntare cu prilejul inaugurării și a hramului bisericii a rostit în adresa părintelui paroh și a enoriașilor prezenți la eveniment și Prea Sfințitul Ioan, Episcop de Soroca.

La rîndul său, părintele Gheorghe a mulțumit Ierarhilor pentru slujba Arhierească și prezența lor în noua parohie „Sf. Mcc. Serghie și Vach” pentru a sfinți Prestolul și a împărtăși împreună înălțătoarele momente oferite de serbarea hramului.

Evenimentul s-a încheiat cu săvîrşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, iar la urmă s-a desfășurat tradiţionala agapă creştinească.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.