Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfinţirea noii biserici „Sf. Cuv. Serghie de la Radonej” din satul Paustova, raionul Ocniţa

Joi, 8 octombrie, în ziua pomenirii Cuviosului Serghie de la Radonej, mulțimea credincioșilor din satul Paustova, raionul Ocnița, în frunte cu părintele paroh, protoiereul Igor Rusnac, au primit cu multă căldură vizita Chiriarhului Eparhiei de Edineț și Briceni. Prea Sfinţitul Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat mai întîi slujba de sfințire a prestolului și a bisericii, după care a urmat prima Sfîntă şi Dumnezeiască Liturghie în noul locaș de închinare cu hramul „Sf. Cuv. Serghie de la Radonej.

Acest eveniment este o adevărată sărbătoare pentru locuitorii satului Paustova. S-a împlinit visul sătenilor de a avea un locaș de rugăciune mai spațios, deoarece vechea capelă cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la cimitirul localității devenise neîncăpătoare.

De menționat că prima piatră de temelie pentru construirea noii biserici s-a pus cu 5 ani în urmă. Slujba de sfinţire a locului a fost oficiată pe data de 1 mai 2015, de către Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni. Lucrările de construcţie au fost coordonate de către părintele paroh, protoiereul Igor Rusnac.

Pentru munca depusă cu sîrguinţă la construcţia acestui sfînt locaş, spre binele şi propăşirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, la Sfînta Liturghie de astăzi, în timpul Vohodului Mic, protoiereul Igor Rusnac a fost decorat cu dreptul de a purta Mitră.

După Sfînta Liturghie, adresîndu-se către toți cei prezenți, Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit credincioșilor pentru faptul că păstrează neschimbată credința ortodoxă a strămoșilor și urmează bunul lor exemplu de viețuire creștină. De asemenea, Ierarhul a exprimat cuvinte de mulțumire părintelui paroh și enoriașilor pentru participarea lor jertfelnică la construcţia sfîntului locaș și i-a îndemnat să păstreze și în continuare flacăra credinței așa cum le-a fost aprinsă în suflet de vrednicii lor înaintași.

Prea Sfințitul Nicodim a subliniat și rolul ctitorilor care au pus umărul la ridicarea sfîntului locaș. Ei au fost distinși de către Ierarh cu medalii și Diplome Arhierești.

În semn de apreciere a contribuției generoase la înălțarea și înfrumusețarea noii biserici, Lipihov Serghei Nikolaevici a fost decorat cu cea mai înaltă distincție eparhială – medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I, iar Lipihova Irina — cu medalia ”Dreapta Ana”.

Toți credincioșii prezenți la slujbă au primit în dar din partea Prea Sfințitului Nicodim, în semn de binecuvîntare și felicitare cu prilejul sfințirii sfîntului locaș, cîte o iconiță.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.