Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

De ziua Tăierii capului Sfîntului Ioan Botezătorul Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala ”Sf. Irh. Vasile cel Mare„ din or. Edineț

La 11 septembrie 2020, în ziua prăznuirii ”Tăierii capului Sfîntului Ioan Botezătorului”, mai mulți credincioși au participat la Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la catedrala ”Sf. Irh. Vasile cel Mare” din or. Edineț.

După citirea din Sfînta Evanghelie, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care a explicat că sărbătoarea de astăzi ne duce cu gîndul la un eveniment sinistru din istoria mîntuirii noastre şi anume la tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul ce a avut loc în contextul unei petreceri desfrînate prilejuită de sărbătoarea zilei de naștere a odiosului rege Irod Antipa, fiul acelui rege Irod care a poruncit omorîrea tuturor pruncilor sub vîrsta de doi ani din Betleem la nașterea Mîntuitorului Hristos.

Sfîntul Ioan Botezătorul a fost neîndurător cu păcatul și pentru că l-a mustrat pe regele Irod pentru nelegiuirea de a trăi cu Irodiada, soția fratelui său Filip, a fost închis în temniță. La acel ospăț plin de beție, după dansul desfrînat al fiicei Irodiadei în fața invitaților, regele a promis că-i va oferi în dar tot ce-i va cere. Și fiica sfătuită de mama sa nu a dorit altceva decît capul Sfîntului Ioan Botezătorul. De aceea, petrecem această zi în post și rugăciune, cerînd mijlocirile Sfîntului Ioan Botezătorul pentru a ne da curaj în a mărturisi adevărul dumnezeiesc în fața lumii și putere pentru a învinge ispitele și uneltirile diavolești ce ne întunecă mintea și ne îndeamnă la păcat.

La final, Chiriarhul Eparhiei a adresat cuvinte de felicitare prot. Ioan Cernea cu ocazia zilei de naștere, ziua îngerului păzitor și cu ziua de hirotonie, cu cei 16 ani de slujire la altar, deasemenea și prot. Vladimir Boian parohul bisericii „Înălţarea Domnului” din satul Chiurt cu ziua hirotoniei, iar celor prezenți un cuvînt de învățătură în care i-a îndemnat să roage pe Sfîntul Ioan Botezătorul care a murit ca un mare mucenic, să fie fierbinte rugător și pentru sufletele noastre, ca și noi să ajungem la limanul mîntuirii și al fericirii veșnice vieți.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.