Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Pomenirea Cuviosului Părinte Serafim de la Sarov la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei

Miercuri, 15 ianuarie 2020, în ziua cînd Biserica Ortodoxă săvărşeşte pomenirea Cuviosului Părinte Serafim de la Sarov, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei. În cadrul serviciului divin au fost înălțate rugăciuni pentru unitatea Biericii Ortodoxe din întreaga lume.

Sfîntul Serafim de Sarov s-a născut în 1759, în orașul Kursk, dintr-o familie de creștini evlavioși. A început viața monahală în mănăstirea Sarovului la vîrsta de 19 ani. A fost tuns monah cînd avea 27 de ani și, curînd după aceea, hirotonit diacon. La 34 de ani a fost hirotonit preot și a fost numit duhovnic al mănăstirii de maici Diveevo. În același timp, a primit și binecuvîntarea pentru a începe o viață de pustnic în pădurea ce înconjoară Sarovul. Trăia într-o chilie mică, dăruindu-se în întregime rugăciunii, postului și citirii Scripturii și a scrierilor Sfinților Părinți. Sfîntul Serafim obișnuia să meargă la mănăstire duminicile pentru a primi Sfînta Împărtășanie, apoi se întorcea în pădure.

A petrecut o mie de zile şi o mie de nopţi îngenuncheat pe o piatră cu mîinile ridicate, repetînd fără încetare rugăciunea vameşului: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului” (Luca 18, 13).

În 1825 s-a întors la chilia sa din pădure, unde primea mii de pelerini din întreaga Rusie. Fiindu-i dat darul înainte-vederii, Sfîntul Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, oferea tuturor mîngîiere și povețe.

Tuturor se arăta smerit, bucuros și deschis. Obișnuia să-i primească pe toți cu cuvintele: „Bucuria mea, Hristos a Înviat!” Pe mulți îi sfătuia să dobîndească pacea sufletului și atunci se vor mîntui oamenii din jurul lor. Indiferent ce rang aveau oamenii care veneau la el, sfîntul se închina în fața lor și le săruta mîinile a binecuvîntare. Nu avea nevoie să-i spună omul de ce a venit pentru că vedea înlăuntrul sufletului fiecăruia.

Sfîntul Serafim a trecut la Domnul la 2 ianuarie 1833, îngenuncheat fiind în fața icoanei Născătoarei de Dumnezeu.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.