Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat în dimineața zilei de joi, 16 ianuarie 2020, în ziua pomenirii Sfîntului prooroc Maleahi, Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei. Prea Sfinției Sale i-au coliturghisit slujitorii catedralei. În cadrul serviciului divin au fost înălțate rugăciuni pentru unitatea Biericii Ortodoxe din întreaga lume.

Sfîntul prooroc Maleahi (din ebraică „îngerul Domnului” sau „trimisul Domnului”) este unul din cei 12 prooroci ziși „mici” din Vechiul Testament, care a scris Cartea lui Maleahi.

Maleahi s-a născut în satul Sofes, după întoarcerea evreilor din robia babilonică, fiind din seminția lui Levi. A avut doi frați, Natanael și Iosia. Încă de tînăr, Maleahi a avut viață curată și sfîntă. Numele lui se tîlcuiește „înger” din două motive: primul, pentru că era la față frumos și vesel, și al doilea, pentru că toate cîte proorocea el erau îndată adeverite. Cei nevrednici auzeau numai glasul îngerului, iar cei vrednici vedeau și chipul îngerului.

Maleahi este cel din urma prooroc din Legea Veche şi a proorocit cu 430 de ani înainte de venirea Mîntuitorului pe pămînt. După ce a murit, a fost îngropat în satul părinților săi. După predanie, sfîntul prooroc Maleahi era „frumos la vedere, cu fața rotundă, cu părul creț de părea că este tuns, cu capul lunguieț, iar numele lui se tâlcuiește „îngerul Domnului”.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.