Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Vizita Prea Sfințitului Nicodim în Mitropolia de Astana și Kazahstan

 

Răspunzînd invitației bunului său prieten și fost coleg de studii la Academia Duhovnicească din Sankt-Petersburg — a Înalt Prea Sfințitului Alexandr, Mitropolit de Astana și Kazahstan, Întîistătător al Districtului Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe Ruse în Republica Kazahstan; Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, se află, începînd cu data de 4 octombrie 2019, într-o vizită frățească în Eparhia de Astana și Almaty pentru a participa la festivitățile religioase prilejuite de celebrarea jubileului de 20 de ani de la înființarea Eparhiei de Astana și Almaty și aniversarea a 15-a de la instituirea cinstirii Soborului Noilor Mucenici și Mărturisitori din Kazahstan.

Bucuria acestei sărbători a fost sporită pentru credincioșii din Almaty prin sosirea în Kazahstan a Icoanei Maicii Domnului „a Semnului” (a Rădăcinii din Kursk). Această mare sfințenie vizitează, cu binecuvîntarea Sanctității Sale Kirill, Patriarhul Bisericii Ortodoe Ruse, și cu bunăvoința Înalt Prea Sfințitului Ilarion, Mitropolit de New York și America Răsăriteană, Întîistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, pentru a doua oară cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Kazahstan.

Icoana a fost întîmpinată în seara zilei de 4 octombrie la Catedrala „Sf. Vera, Nadejda, Liubovi și Sofia” a Mănăstirii de călugărițe cu hramurile „Icoana Maicii Domnului Iviron” și „Cuviosul Serafim de Sarov” din Almaty de un sobor numeros de Ierarhi din Rusia, Kazahstan, Moldova și SUA, preoți, diaconi și mulțime de creștini.

În cadrul acestei vizite, Prea Sfințitul Nicodim a adresat calde felicitări Înalt Prea Sfințitului Alexandr, Întîistătător al Districtului Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe Ruse în Republica Kazahstan, cu prilejul recentei aniversări (la 27 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci) a jubileului de 30 de ani de slujire arhierească, urîndu-i multă sănătate, spor și ajutor sfînt de la Dumnezeu în misiunea de luminare evanghelică a poporului creștin din Kazahstan.

* * * * *

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „a Semnului” (a Rădăcinii din Kursk) a fost descoperită pe 8 septembrie 1295 în pădure, nu departe de orașul Kursk (Rusia). Un vînător a găsit-o cu fața în jos, la rădăcinile unui stejar bătrîn. De îndată ce a ridicat icoana, un izvor cu apă limpede a țîșnit din pămînt. Și în prezent, izvorul se află în acel loc.

Vînătorul a construit un paraclis mic de lemn, în cinstea icoanei descoperite. Din acel moment, oamenii au venit pentru a cinsti Icoana Maicii Domnului „a Semnului”, numită și „a Rădăcinii din Kursk”. De-a lungul timpului, aici au avut loc multe minuni datorită icoanei.

În 1919, în timpul evacuării orașului Kursk, Epicopul Teofan de Kursk împreună cu doisprezece călugări din Mănăstirea Semnului au traversat cu icoana granița Rusiei, trecînd prin Constantinopol și ajungînd în Serbia. În 1920, la cererea generalului Wrangel, icoana a vizitat din nou Rusia, în Crimeea, și a rămas acolo pînă la evacuarea finală a armatei ruse, în primele zile ale lui noiembrie, 1920.

Sfânta icoană a revenit în Serbia, unde a rămas pînă în 1944, atunci cînd, împreună cu Sinodul Episcopilor și cu Mitropolitul Anastasie, aceasta a plecat în străinătate, la München (Bavaria). În 1951, Mitropolitul Anastasie s-a mutat de la München în America.

În 1957, icoana Maicii Domnului din Kursk a fost așezată în Catedrala Icoanei Maicii Domnului a Semnului din New York, reședința Primului Ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Rusiei, unde este păstrată și în prezent.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.