Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujba Ceasurilor Împărătești la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

Vineri, în ziua Înainte-prăznuirii Nașterii Domnului și a pomenirii Sfintei Mari Mucenițe Anastasia, Izbăvitoarea de Otrava, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a participat la slujba Ceasurilor Împărătești oficiate la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Deoarece în acest an Ajunul Nașterii Domnului cade duminica, conform rînduielii canonice a Bisericii, care prevede că zilele de sîmbătă și duminică sunt incompatibile cu ajunarea (postul aspru au negru), ziua aliturgică se mută vineri, înainte de ajun, cînd se citesc Ceasurile Împărătești și nu se face Liturghie.

În dimineața zilei, la intrarea în lăcașul sfînt, Ierarhul s-a rugat cu multă pietate la icoana Sfintei Anastasia, ce se află spre închinarea credincioșilor în Catedrala Arhierească din Orhei prin contribuția ctitorilor Anastasia și Mihail Țibuleac.

Sfînta Muceniţă Anastasia a trăit în Roma, pe vremea împăratului Diocleţian (284 — 305). Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, şi al unei creştine cu numele Fausta. A învăţat credinţa creştină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bărbat insuflat de Dumnezeu şi binecredincios, cu numele Hrisogon. Părinţii au măritat-o cu un elin, numit Publie, care era necredincios. Sfînta se îmbrăca cu haine sărăcăcioase; stătea de vorbă numai cu femei nevoiaşe; slujea pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spăla şi le ungea rănile cu untdelemn şi le dădea hrană potrivită, însoţită fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întîi a fost închisă de soţul ei, că îi ştia faptele. S-a întâmplat însă că soţul ei s-a înecat într-o furtună pe mare. Rămasă liberă, Anastasia a împărţit toate averile ei săracilor. După aceea, fără să se mai teamă, slujea celor ce pătimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua şi-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe mulţi la mucenicie. A fost prinsă, supusă la chinuri de mulţi ighemoni împreună cu alte femei. În timpul chinurilor şi-a luat cununa muceniciei.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.