Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni, raionul Donduşeni, la 150 de ani de la întemeiere

 

Biserica cu hramul „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni, raionul Dondușeni, s-a aflat marți, 27 noiembrie 2018, în ziua pomenirii Sfîntului Apostol Filip și a lăsatului de sec pentru începutul luminatului Post al Nașterii Domnului, în ales veșmînt de sărbătoare cu prilejul aniversării semnificativului jubileu de 150 de ani  de la tîrnosire. Sfînta Liturghie Arhierească în ziua sărbătorii a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost așteptat cu mută bucurie duhovnicească de către creștinii satului Scăieni în frunte cu părintele paroh, protoiereul Rodion Peșca, blagocin de Dondușeni, sectorul II, și primarul localității, domnul Lucian Racu.

Sfînta Liturghie a fost urmată de procesiunea înconjurării bisericii cu citirea Sfintelor Evanghelii ale Învierii, slujba de sfințire a fîntînii renovate din incinta sfîntului locaș, precum și o litie mică pentru pomenirea fericitului întru adormire ctitor al acestui sfînt lăcaș de închinare, robului lui Dumnezeu Filip, un boier evlavios care a fost și ctitorul actualei Catedrale episcopale din municipiul Edineț. Rămășițele sale pămîntești odihnesc în cripta de la subsolul bisericii din Scăieni.

La final, Vlădica a felicitat pe părintele paroh, protoiereul Rodion, pe creștini și ctitori cu prilejul binecuvîntatului eveniment al sărbătoririi frumosului jubileu de 150 de ani de la sfințirea bisericii din Scăieni, fapt ce confirmă credința puternică, evlavia deosebită și dragostea ce au avut-o pentru Dumnezeu în inimă și în fapte vrednicii de pomenire înaintași și a îndemnat pe toți la urmarea exemplului lor prin credință, rugăciune cu post și multe fapte bune.

În semn de binecuvîntare și de luminoasă amintire a acestui eveniment, Prea Sfințitul Nicodim a oferit în dar protoiereului Rodion Pleșca, parohului bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni, o frumoasă cruce pectorală cu podoabe, iar fiecărui credincios cîte o iconiță cu chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.