Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujire Arhierească de hramul Catedralei episcopale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Cahul

 

Miercuri, 21 noiembrie 2018, în ziua sărbătoririi Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a poposit în capitala de sud a țării noastre – municipiul Cahul.

Citadela duhovnicească din inima Cahulului, construită în anul 1850 pe locul vechii biserici de lemn, ridicată în 1785, și-a cinstit în această zi ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Vladimir  a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

La Sfânta Liturghie alături de ÎPS Vladimir au înălțat rugăciuni: chiriarhul locului PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi.

De ziua Hramului municipiului Cahul, la Liturghie au participat foarte mulți credincioși, dintre care un număr însemnat de copii și tineri.

La slujbă au onorat cu prezența deputați din forul legislativ al Republicii Moldova și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Mitropolitul a vorbit în cuvântul predicatorial despre evlavia credincioșilor noștri, indiferent de etnie, pe care o poartă față de Arhanghelii cerești și a evidențiat puterea ocrotitoare a sfinţilor îngeri.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul catedralei cu citirea celor patru Evanghelii, după care a fost oficiat un Tedeum cu rugăciuni către Sfinții Arhangheli.

În această zi de aleasă sărbătoare, Întâistătătorul a oferit distincții bisericești, după cum urmează:

Prot. mitr. Mihail Mungiu, Secretar eparhial, pentru activitatea sârguincioasă și cu prilejul aniversării a 40 ani de viață pământească – Ordinul „Meritul Bisericesc”; Ipodiacon Vadim Corjan, președinte al Sectorului economic eparhial, pentru activitatea sârguincioasă și cu prilejul aniversării a 30 ani de viață pământească – „Ordinul Sf. Cuv. Paisie Velicikovski”; ctitorii: Dl Nicolae Bădănău – „Ordinul Sf. Cuv. Paisie Velicikovski”, Dna Natalia Bădănău – Ordinul „Sf. Fericita Agafia de la Cușelăuca”, Dna Elena Bacalu – Ordinul „Sf. Cuv. Parascheva”.

Mai apoi, Mitropolitul Vladimir a venit cu un mesaj de felicitare adresat cahulenilor cu ocazia Hramului, totodată mulțumind părintelui chelar Mihail Mungiu, pentru munca jertfelnică pe care o manifestă în lucrarea sa pastoral-misionară și pentru bunul mers a lucrărilor de renovare exterioară a edificiului eclesial.

La rândul său, părintele-paroh i-a mulțumit Mitropolitului pentru bunăvoința de a se afla în mijlocul credincioșilor din Cahul, în această zi binecuvântată, menționând că și de acum înainte cu nădejde în Bunul Dumnezeu, se va strădui să păstorească turma încredințată spre mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției celei Cerești.

Conform tradiției, imediat după slujbă Mitropolitul Vladimir împreună cu arhiereii și întreg soborul de preoți și diaconi, au mers împreună cu toți creștinii într-o procesiune religioasă, de la biserică până în piața Horei, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare, iar mai apoi Vlădica Vladimir a venit cu un mesaj de felicitare cu prilejul Hramului, adresat cetățenilor capitalei de sud a țării.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.