Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Mii de creștini ortodocși s-au închinat la moaștele Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni

 

Icoana și chivotul cu cinstitele moaște ale Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, Tămăduitorul de Boli, au ajuns la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni, în seara zilei de marți, 9 octombrie 2018, în jurul orei 20.00. Sfințeniile au fost întîmpinate cu multă pietate de către obștea monahală în frunte cu părintele stareț, arhimandritul Damian (Burlacu), de mulțimea pelerinilor și închinătorilor, fiind purtate în procesiune solemnă pînă în biserica mare a mănăstirii unde au fost așezate spre închinare credincioșilor.

Aici s-a oficiat apoi slujba Privegherii, Acatitul Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon și Taina Sfîntului Maslu. Mulțime de creștini s-au adunat pe parcursul serii, al nopții și al zilei următoare, pentru a se împărtăși de harul dumnezeiesc mîntuitor și vindecător prezent în cinstitele moaște ale Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, în Sfintele Taine și rugăciunile săvîrșite.

În dimineața zilei de miercuri, 10 octombrie 2018, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de soborul tuturor slujitorilor eparhiei, a oficiat aici Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie.

După citirea pericopelor evanghelice, Ierarhul a adresat soborului slujitorilor și mulțimii credincioșilor un cuvînt de învățătură. Prea Sfinția Sa a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru clipele înălțătoare de har și sfințenie pe care le trăim avîndu-l în mijlocul nostru pe Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon, a vorbit despre viața și minunile prin care a fost proslăvit de Părintele Ceresc, a întărit credința și nădejdea creștinilor prin exemplele Sfintei Scripturi și a urat tuturor mult folos duhovnicesc de pe urma participării la sfintele slujbe și închinării la cinstitele moaște.

Mai mulți credincioși de diferite vîrste s-au împărtășit în această zi cu Sfîntul Trup și Sînge al Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum cu cereri speciale pentru grabnica vindecare a celor bolnavi, un Polihroniu, o rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos pentru cei aflați în boli și neputințe și o rugăciune către Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon pentru mijlocire și ajutor în lupta noastră permanentă cu patimile și bolile sufletești și trupești.

La final, slujitorii și creștinii prezenți la slujbă au participat la o agapă frățească oferită cu mult drag de viețuitorii mănăstirii „Nașterea Domnului”.

Sfintele moaște s-au aflat la mănăstire pînă la ora 14.00.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.