Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Întîmpinarea moaștelor Sfîntului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon la Catedrala în construcție „Sf. Vasile cel Mare” din Edineț

 

Marți, 9 octombrie 2018, pelerinajul cinstitelor moaște ale Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, Tămăduitorul de boli, și-a continuat traseul prin Eparhia „Țării de Sus”, ajungînd în jurul orei 17.oo la Catedrala în Construcție „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț. Mii de credincioși s-au adunat în curtea bisericii pentru a se închina la sfintele moaște, care au fost întîmpinate cu multă căldură și bucurie duhovnicească de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, părinții blagocini și slujitorii eparhiei.

La eveniment a fost prezent Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu soția sa Galina, Președintele Raionului Edineț, Iurii Garas, Șeful Oficiului Teritorial Edineț și reprezentant al Guvernului în teritoriu, Boris Fedorișin, oficialități locale și de stat, credincioși din orașul Edineț și localitățile învecinate.

În fața Catedralei a fost oficiat un Te Deum cu cereri speciale pentru sănătate și grabnică vindecare de boli și un Polihroniu, după care a urmat cuvîntul de învățătură al Ierarhului. Prin exemple scripturistice, Prea Sfinția Sa a arătat cît este de importantă credința în viața omului, pentru că Mîntuitorul Hristos oferea vindecare și tămăduire celor care o cereau de la el după măsura credinței lor. „Fie ție după credința ta!” — este și astăzi îndemnul Bisericii pentru toți cei care vin să ceară prin mijlocirea Sfîntului Pantelimon ajutor, binecuvîntare și tămăduire de la Bunul Dumnezeu.

Apoi, Prea Sfinția Sa a mulțumit cuvioșilor călugări de la Sfîntul Munte Athos și Domnului Președinte Igor Dodon pentru mijlocirea aducerii acestor sfințenii în țara noastră. Alese cuvinte de recunoștință și gratitudine a adus Ierarhul și Primei Doamne a țării Galina Dodon, patroana Fundației de Binefacere „Din Suflet”, pentru tot sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe și i-a oferit cu acest prilej distincția eparhială — medalia „Sf. Dreapta Ana”.

Cu ocazia vizitei la Catedrala Episcopală în construcție din Edineț, Domnul Președinte Igor Dodon a oferit în dar sfîntului locaș icoana Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon pictată la comanda sa în Muntele Athos și care a însoțit cinstitele moaște în pelerinajul lor prin țara noastră, precum și un ajutor bănesc în sumă de 200 000 lei.

Toți credincioșii care s-au închinat la sfintele moaște au primit în dar cîte o iconiță și o cărțulie cu viața și acatistul Sfîntului Mucenic Pantelimon. Odoarele sfinte s-au aflat spre închinarea creștinilor la Catedrala în construcție „Sf. Vasile cel Mare” din Edineț pînă la ora 20.00.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.