Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul Nicodim a participat la Sfânta Liturghie praznicală la Biserica „Sf. Irh. Nicolae” din Basarabeasca, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înființarea Episcopiei de Cahul şi Comrat

 

Anul acesta, Episcopia de Cahul și Comrat marchează 20 de ani de la înființare. Acum două decenii, în ședința din 17 iulie 1998, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat hotărârea de înființare a Episcopiei de Cahul și Căușeni, care ulterior a fost redenumită în Episcopia de Cahul și Comrat.

Festivitățile prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la înființarea Episcopiei de Cahul și Comrat au debutat Duminică, 9 septembrie 2018, începând cu ora 8.45, când la biserica cu hramul Sf. Irh. Nicolae din orașul Basarabeasca a avut loc întâmpinarea ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Alături de Mitropolitul țării, s-au rugat: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, PS Episcop Dionisie (Constantinov), PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și un numeros sobor preoțesc veniți să împărtășească împreună bucuria slujirii praznicale.

La eveniment au onorat cu prezența, Președintele Republicii Moldova, Excelența Sa, Dl Igor Dodon, împreună cu soția, başcanul Găgăuziei, Dna Irina Vlah, Preşedintele raionului Basarabeasca, Dl Petru Puşcari.

În atmosfera festivă şi măreaţă a serviciului divin, diaconul Constantin Pitușcan, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama parohiei din s. Străistieni, com. Băcioi, mun. Chișinău.

După Sfânta Liturghie a urmat un Tedeum, după care Mitropolitul a adresat un cuvânt de felicitare Episcopului Anatolie, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înființarea Episcopiei de Cahul şi Comrat și celor 20 de ani de slujire arhierească.

La ceas aniversar, PS Anatolie a fost decorat de către Întâistătător cu Ordinul bisericesc  „Sf. Irh. Petru Movilă” de gr. I, iar, ctitorul principal al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Basarabeasca, Dl Vladimir Caraiani s-a învrednicit de Ordinul „Meritul Bisericesc”.

La final, PS Episcop Anatolie a mulțumit Mitropolitului pentru bucuria comună întru rugăciune și dragoste creștinească și pentru bunăvoința părintească pe care o are Înaltpreasfinția Sa, pentru credincioșii din Eparhia de Cahul și Comrat.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.