Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă praznicală în cinstea hramului Mănăstirii Hâncu

IMG_5117

 

Marţi, 14/27 octombrie 2015, cînd Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Cuvioasa Parascheva, Întîistătătorul Bisercii Ortodoxe de Moldova, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir, însoţit de un sobor de Arhierei, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Hramului mănăstirii Hîncu. Slujba a avut loc la primul nivel al Catedralei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” cu Hramul „Sf. Mare  Mc. Pantelimon” din complexul mănăstirii. La invitația și cu bunăvoința Prea Sfințitului Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la eveniment a luat parte și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni.

În dimineața zilei Prea Sfinţia Sa, a fost întîmpinat cu multă căldură și dragoste, cu pîine și cu sare, de Chiriarhul locului, Prea Sfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni şi omagiata zilei acesteia, Egumena Parascheva (Cazacu), stareța mănăstirii.

Slujba praznicală, a adus la mănăstire distinși oaspeți din țară și de peste hotare, dornici de a fi prezenți la marea sărbătoare, dar și pentru a felicita omagiata zilei acesteia — Egumena Parascheva (Cazacu), stareţa mănăstirii care îşi dă silinţa pentru edificarea şi înfrumuseţarea acestui sfânt așezământ monahal.

Dumnezeiasca Liturghie a demarat cu rînduiala sfinţirii iconostasului care a fost recent finalizat şi împodobit cu icoane pictate de o rară frumuseţe.

La slujba praznicală au luat parte un sobor de Ierarhi invitaţi: Înalt Prea Sfinţitul VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul ALEXANDRU, Mitropolit de Pereiaslav-Hmelniţk şi Vişnevsk, Înalt Prea Sfinţitul EVLOGHIE, Arhiepiscop de Sumî şi Ahtîrca, Prea Sfinţitul NICODIM, Episcop de Edineţ şi Briceni şi Prea Sfinţitul DAMIAN, Episcop de Fastov.

Această slujbă solemnă a fost înfrumusețată și de renumitul Corul de Preotese din cuprinsul Episcopiei de Ungheni, condus de Dna Irina Vizitiu (Gajim).

La Liturghia de astăzi au participat toţi stareţii şi stareţele din cuprinsul Episcopiei de Ungheni, dar şi alţi stareţi din alte eparhii. Alături de creştini s-a rugat la această slujbă şi primulul Preşedinte al Republicii Moldova, Dn Mircea Snegur, dimpreună cu soţia sa, Dna Eugenia Snegur.

După slujbă, soborul de slujitori a oficiat un Tedeum de mulțumire pentru toate binefacerile primite, iar mai apoi Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir s-a adresat către bine-credincioasa adunare cu un cuvânt de felicitare, menționând că în fiecare an, în zi de hram, toți cei prezenți pot să se convingă cu ochii lor de lucrurile mărețe care s-au făcut aici – expresie a dragostei nemărginite pentru credință și pentru frumos, care i-a însuflețit pe doi oameni – Prea Sfințitul Petru și Maica Parsacheva, ajutați de monahii și de numeroși oameni binevoitori, să redea acestei deosebite mănăstiri splendoarea de altă dată.

Astfel, pentru munca depusă de-a lungul anilor spre renașterea și menținerea credinței aici la Hâncu, precum și pentru intensa activitate socială și moral-spirituală, Prea Sfințitul Episcop Petru s-a învrednicit de cele mai înalte distincții a Bisericii Ortodoxe din Moldova, – Ordinul Meritul bisericesc, gr. I și medalia jubliliară în cinstea icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăț (brevet 001) în semn de apreciere deosebită a eforturilor Sale și cu speranța că acestea vor avea continuitate încă mult timp înainte. Totodată Vlădica Petru a fost decorat de către Mitropolit și cu două distincții ale Bisericii Ortodoxe Ruse – medalia jubiliară „Sf. Cneaz Vladimir – 1000 de ani de la trecerea la Domnul” și medalia „Sf. Serghie de Radonej”.

Maica stareță Parascheva a primit din mâinile Mitropolitului Vladimir o cruce cu pietre scumpe, în semn de recunoștină și pentru îndelungata și prolifica activitate duhovnicească și administrativă, deidcată în totalitate vieții mănăstirești de la Hâncu.

Înalt Prea Sfinția Sa a mulțumit și autorităților, atît centrale cît și locale pentru sprijinul pe care l-au oferit mănăstirii, lucru pentru care întreaga Biserică Ortodoxă din Moldova este recunoscătoare și rezultatul căruia va dăinui veacuri de-a rîndul.

După încheierea Te Deum-ului, toţi creştinii au fost invitaţi la o agapă creştină, pregătită de maicile şi surorile mănăstirii.

* * * * *

În seara acestei zile, după slujba de la Mănăstirea Hîncu, Prea Sfințitu Nicodim l-a invitat pe Prea Sfințitul Damian, Episcop de Fastov, să viziteze Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei și să ia cunoștință mai îndeaproape de viața bisericească din cuprinsul Eparhiei de Edineț.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

IMG_4666

 

IMG_4670

 

IMG_4679

 

IMG_4690

 

IMG_4691

 

IMG_4703

 

IMG_4709

 

IMG_4724

 

IMG_4737

 

IMG_4746 - копия - копия

 

IMG_4763

 

IMG_4775

 

IMG_4780

 

IMG_4804

 

IMG_4811

 

IMG_4851

 

IMG_4866

 

IMG_4879

 

IMG_4888

 

IMG_4902

 

IMG_4914

 

IMG_4927

 

IMG_4934

 

IMG_4939

 

IMG_4941

 

IMG_4948

 

IMG_4956

 

IMG_4962

 

IMG_4982

 

IMG_5017

 

IMG_5055

 

IMG_5062

 

IMG_5064

 

IMG_5071

 

IMG_5088

 

IMG_5108

 

IMG_5129

 

IMG_5133

 

IMG_5141

 

IMG_5168

 

IMG_5182

 

IMG_5198

 

IMG_5220

 

IMG_5227

 

IMG_5253

 

IMG_5259

 

IMG_5270

 

Comments are closed.