Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

De sărbătoarea Înălțării Domnului Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Mănăstirea Zăbriceni

IMG_9470

 

Înălțarea Domnului este una din cele 12 sărbători domnești ce comemorează înălțarea la cer a Mîntuitorului Hristos la 40 de zile după slăvita Sa Înviere. Domnul Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii. Din Sfînta Scriptură aflăm că Mîntuitorul Și-a ridicat mîinile, binecuvîntîndu-i pe ucenici, iar pe cînd îi binecuvînta S-a înălțat la cer (Luca XXIV, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (Fapte I, 9). Înălțarea lui Hristos întru slavă și șederea Sa de-a dreapta Tatălui este chipul deplinei îndumnezeiri a umanității Lui. Prin toate actele Sale, Întrupare, Moarte, Înviere El a îndumnezeit treptat firea omenească pe care a asumat-o, dar prin Înățare a transfigurat-o pe deplin. Înălțarea Domnului nu înseamnă retragerea Sa din creație, pentru că El continuă să fie prezent și lucrător prin Duhul Sfînt.

În ziua acestui mare praznic, joi 21 mai 2015, cînd Biserica Ortodoxă în cinstește și pe Sfîntul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat împreună cu soborul de slujitori ai sfintei mănăstiri „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, avîndu-l în frunte pe părintele stareț, arhimandritul Damian Burlacu, Sfînta și Dumnezeiaca Liturghie.

La final, Ierarhul a vorbit credincioșilor despre semnificația și importanța prazicului Înălțării Domnului pentru viața duhovnicească a fiecăruia dintre noi, ca vector spiritual al vieții pămîntești și ca imbold de a conlucra cu harul divin pe calea acestui urcuș.  De asemenea, Prea Sfinția Sa a vorbit și despre viața Sfîntului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul cinstit astăzi și a îndemnat creștinii la trăirea teologiei iubirii pe care o moștenim de la Mîntuitorul Hristos prin scrierile iubitului Său ucenic.

Cei mai de seamă ctitori ai Mănăstirii Zăbriceni au fost decorați la încheierea slujbei de către Prea Sfințitul Nicodim cu alese distincții bisericești, în semn de recunoștință și apreciere, iar toți creștinii au primit în dar cîte o iconiță a praznicului Înălțării.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

IMG_9474

 

IMG_9482

 

IMG_9485

 

 

 

IMG_9505

 

 

 

IMG_9524

 

IMG_9532

 

IMG_9536

 

IMG_9565

 

IMG_9572

 

IMG_9576

 

IMG_9578

 

IMG_9580

 

IMG_9582

 

Comments are closed.