Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul Nicodim a participat la hirotonirea în treapta de Episcop a Preacuviosului Arhimandrit Ioan Moșneguțu

 

Astăzi, în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, oficiate la Mănăstirea stavropighială „Acoperemântul Maicii Domnului” din Moscova de către Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Sanctitatea Sa Kiril, a fost săvârșită hirotonirea Preacuviosului Arhimandrit Ioan Moșneguțu în treapta de Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Din partea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, la eveniment a participat Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, căruia i s-au alăturat Preasfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, Înaltpreasfințitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, Preasfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Birceni, dar și Preasințitul Ambrozie, Episcop de Neftekamsk și Birsk – originar din Republica Moldova.  La slujbă au mai fost prezenți Protopopi din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, după cum urmează – Protopopul sectorului I Chișinău, Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, Protopopul de Ialoveni, Prot. Mitr. Anatolie Stefanov, Protopopul de Soroca, Prot. Mitr. Nicolae Craveț, Protopopul de Rezina, Prot. Mitr. Igor Cojocaru, secretarul Episcopiei de Edineț și Briceni, Prot.Mitr. Adrian Cotelea, precum și alți slujitori.

După săvârșirea hirotonirii, Sanctitatea Sa Patriarhul Kiril, l-a îndemnat pe Preasfințitul Episcop Ioan (Moșneguțu) să ceară de la Bunul Dumnezeu putere și înțelepciune, pentru a duce Crucea arhierei cu smerenie și folos pentru Sfânta Biserică Ortodoxă și pentru poporul cel dreptmăritor, dornic de îndrumare și îmbărbătare întru cele ale credinței.

Mulțumind Preafericirii Sale pentru sfaturile drepte și părintești, Preasfinția Sa a menționat că prin rugăciunile și binecuvântarea Patriarhală, își va dedica toate forțele pentru a împlini toate cele încredințate spre propășirea Evangheliei lui Hristos și mântuirea credincioșilor.

La rândul Său, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, i-a urat Preasfințitului Episcop Ioan (Moșneguțu) să se roage fierbinte pentru poporul Moldovei, pentru ca, împreună cu Mitropolitul și ceilalți confrați Arhierei, să participe activ în viața Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.

Preasfinția Sa a mulțumit Mitropolitului cu multă recunoștință pentru susținerea și îndrumarea de care se bucură permanent din partea Înaltpreasfinției Sale și a menționat că de acum înainte, cu și mai mult sârg, va munci pentru binele și mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

De menționat, că dimpreună cu slujitorii BOM prezenți la slujba Patriarhală, s-a rugat și Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Excelența Sa, Domnul Andrei Galbur, care a adus felicitările sale nou-hirotonitului Episcop al Mitropoliei Moldovei.

În acest context, Sanctitatea Sa Patriarhul Kiril, a dat o apreciere pozitivă relației dintre Stat și Biserică în Republica Moldova, exprimându-și  speranța că și în continuare această colaborare se va dezvolta și va da roade din ce în ce mai frumoase, în numele promovării valorilor perene ale Ortodoxiei.

www.mitropolia.md

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.