Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul Nicodim a participat alături de Preafericitul Mitropolit Onufrie și Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene la serviciul divin prilejuit de hramul bisericii „Cuv. Parascheva” din satul Nemia, Eparhia de Moghileov-Podolsk

 

La 27 octombrie 2014, de sărbătoarea Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a participat la Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată sub protia Preafericitului Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, în biserica veche din lemn „Cuv. Parascheva” din satul Nemia, Eparhia de Moghileov-Podolsk, cu prilejul hramului.

Din soborul de Arhierei a mai făcut parte Înalt Prea Sfințitul Ionafan, Mitropolit de Tulcin și Bratslav; Înalt Prea Sfințitul Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar; Înalt Prea Sfințitul Agapit, Arhiepiscop de Moghileov-Podolsk și Șargorod; Prea Sfințitul Panteleimon, Episcop de Rovenki și Sverdlovsk, Prea Sfințitul Iona, Episcop de Obuhov, clerici ai Eparhiei de Moghileov-Podolsk și din eparhiile învecinate. La sărbătoare Prea Sfințitul Nicodim a fost însoțit de părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, de duhovnicul blagociniei Edineț, protoiereul Alexei Tanaseiciuc și de maica stareță a Mănăstirii Călărășeuca, egumena Eufrosinia. Serviciul divin a fost marcat de prezența unui număr mare de credincioși.

După Sfînta Liturghie a avut loc o procesiune cu icoana Cuvioasei Parascheva în jurul Sfîntului locaș.

Felicitînd cinstitul cler și binecredinciosul popor cu prilejul hramului, Preafericitul Onufrie a îndemnat pe toți să urmeze exemplul de smerenie și nevoință duhovnicească oferit nouă de Cuvioasa Maică Parascheva și să păstreze liniștea și pacea sufletului, care este cheia păcii în întreaga Ucraină.

Vechiul locaș de cult căzăcesc în cinstea Cuvioasei Parascheva este în prezent un monument de arhitectură. Construită în anul 1775 din lemn de stejar și frasin în stil baroc ucrainean, biserica este una dintre cele mai vechi din regiunea Podoliei. De-a lungul timpului a fost vizitată de înalte personalități de cultură și artă precum Taras Șevcenco, poetul Alexandru Pușkin, compozitorul Franz Liszt etc. Nefiind închisă în perioada sovietică, biserica a păstrat și perpetuat pînă în vremurile noastre dificile vechiul și autenticul tezaur al credinței ortodoxe.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.