Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul Nicodim a participat la festivitățile prilejuite de aducerea la Bălți a Icoanei Sfîntului Serghie de Radonej, care conţine un fragment din cinstitele sale moaşte

 

Ziua de sîmbătă, 11 octombrie 2014, pentru credincioșii bălțeni a fost una plină de evenimente bisericești. La orele 8.00 la intrarea în municipiul Bălți, Prea Sfințitul Marchel împreună cu toți preoții eparhiei de Bălți și Fălești, dar și cu mulțime de credincioși, au întîmpinat sfînta icoană a cuviosului Serghie de la Radonej, care are încorporată o părticică din sfintele lui moaște.

Drumul Crucii a durat mai mult de o oră pe o distanță de 5 km. În timpul procesiunii s-au purtat odoare sfinte, cruci, steaguri, icoane și s-au cîntat cîntări bisericești.

În curtea catedralei „Sf. Împ. Constantin și Elena” a fost amenajat un altar, în care procesiunea a fost întîmpinată de Prea Sfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și de Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Sfînta Liturghie a fost deosebită, împodobită de prezența soborului de Ierahi, zeci de preoți și sute de credincioși. Răspunsurile la strană au fost date de corul arhieresc condus de protoiereul Alexandru Paiul.

În cadrul cuvîntului de învățătură, Prea Sfințitul Marchel a explicat sensul duhovnicesc al Drumului Crucii, dar și motivele pentru care s-a organizat. Anul 2014 este pentru noi an omagial, în care marcăm 655 de ani ai statalităţii moldoveneşti. Tot acum îl comemorăm pe Cuviosul părintele  nostru Serghie de la Radonej la cei 700 de ani de la naştere. Vlădica a mulțumit pentru prezență Ierarhilor, preoților, oaspeților, dar și celor care au contribuit la acest eveniment de amploare.

O bucurie duhovnicească a fost momentul cînd toți creștinii au sărutat sfînta icoană a Cuviosului Serghie, s-au miruit, iar foarte mulți s-au mărturisit și împărtășit, mulțumind bunului Dumnezeu pentru această zi minunată.

Conform Serviciului de presă al Episcopiei de Bălți și Fălești

ephbalti.md

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.