Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

A fost resfințită biserica „Sf. M. Mc. Ecaterina” din orașul Lipcani

 

Comunitatea de credincioși din orașul Lipcani, raionul Briceni, a trăit marți, 5 noiembrie 2013, în ziua pomenirii Sfîntului Apostol Iacob, ruda Domnului, clipe de înaltă bucurie duhovnicească, prilejuită de resfințirea bisericii din localitate, la care s-au efectuat vreme de mai mulți ani ample lucrări de restaurare și renovare. Slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sf. M. Mc. Ecaterina” și Sfînta Liturghie au fost săvîrșite de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, împreună cu un sobor numeros de slujitori din cadrul Eparhiei noastre și a Mitropoliei de Cernăuți și Bucovina. Sfîntul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de creștini prezenți la serviciul divin, printre care s-au aflat și autorități locale în frunte cu domnul primar Eugen Dumenco.

În dimineața zilei Ierarhul a fost întîmpinat de părintele paroh, protoiereul Nicolae Romanov, soborul slujitorilor, mulțimea enoriașilor și un grup de copii, care au așternut în calea Prea Sfinției Sale frumoase buchete de flori de toamnă.

În cadrul Sfintei Liturghii, Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit părintelui paroh, protoiereului Nicolae Romanov, precum și doamnei preotese pentru implicarea lor activă și jertfelnică în activitatea de restaurare a sfîntului locaș, decorîndu-i cu înaltele distincții eparhiale — medalia „Sf. Vasile cel Mare”de gradul I și respectiv medalia „Sf. Dr. Ana”.

La încheierea Sfintei Liturghii, Ierarhul împreună cu slujitorii și credincioșii au înconjurat în procesiune, cu citirea Sfintelor Evanghelii, biserica, apoi au săvîrșit slujba unui Te Deum.

În cuvîntul său de învățătură, rostit la finalul slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a felicitat întreaga comunitate parohială pentru munca depusă în reabilitarea și reparația istoricului locaș de cult, care în timpul prigoanelor ateiste a fost transformat în sală de sport, menționînd că prin acest lucru creștinii de aici dau dovadă de credință tare și dragoste curată pentru Dumnezeu, dar și respect pentru tradițiile noastre ortodoxe și pentru vrednicii de pomenire înaintași ai noștri de la care am moștenit credința cea mîntuitoare.

Fiecare credincios a primit în dar din partea Ierarhului, în semn de binecuvîntare și dragoste părintească, cîte o iconiță, iar preoții au primit cîte un calendar de masă și unul de buzunar.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.