Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfînta Liturghie Arhierească la mănăstirea rupestră „Tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul”, Leadova, regiunea Vinița, Ucraina, cu prilejul aniversării unui mileniu de la întemeiere

 

Duminică, 15 septembrie 2013, în ziua pomenirii Cuvioșilor Antonie și Teodosie de la Kievo-Pecersca, Mănăstirea rupestră „Tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul” din localitatea Leadova, regiunea Vinița, Ucraina, a îmbrăcat veșmînt de sărbătoare cu prilejul aniversării unui mileniu de la fondare.

Sfînta Liturghie Arhierească a fost oficiată sub protia Înalt Prea Sfințitului Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar, de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care a făcut parte Înalt Prea Sfințitul Abel, Arhiepiscop de Lublin și Cholm (BO din Polonia), Înalt Prea Sfințitul Panteleimon, Arhiepiscop de Umani și Zvenigorodca, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, Prea Sfințitul Leonid, Episcop de Turov și Mozîri (BO din Belorusia), Prea Sfințitul Roman, Episcop de Conotop și Gluhov, preoți din cuprinsul Bisericilor Ortodoxe din Ucraina, Rusia, Moldova, Polonia, Belorusia, România, Sfîntul Munte Athos etc. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Catedralei „Schimbarea la Față a Mîntuitorului” și cel al bisericii „Întîmpinarea Domnului” din orașul Vinița. În pofida timpului ploios de afară la serviciul divin au participat peste 15 mii de pelerini și închinători din mai multe țări ale lumii, oficialități locale și de stat.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum și un concert de sărbătoare. Cuvîntul de salut al Preafericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, cu ocazia jubileului de 1000 de ani de la întemeierea mănăstirii rupestre din Leadova, a fost citit de către Mitropolitul Simeon. Printre altele în cuvîntul Preafericitului se menționa că această mănăstire este una din principalele sfințenii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Apoi Mitropolitul Simeon a adresat în numele său personal un cuvînt de felicitare starețului mănăstirii, arhimandritului Antonie (Netrebin) și tuturor celor prezenți, cu prilejul frumosului jubileu, subliniind că străvechea mănăstrire rupestră Leadova este supranumită în popor Athosul Podoliei.

* * * * *

Mănăstirea rupestră Leadova este unul din cele mai importante locuri sfinte ale Podoliei. Este situată pe malul stîng al Nistrului, la graniță cu Republica Moldova (vizavi de satul Naslavcea, raionul Ocnița). Conform tradiției, a fost întemeiată la anul 1013 de către Cuviosul Antonie de la Pecersca, care întorcîndu-se din Sfîntul Munte Athos spre Kiev și fiind impresionat de locurile pitorești de aici, și-a săpat în stîncă o peșteră pentru a se dedica rugăciunii și postului. Mai tîrziu lui i s-au alăturat și alți călugări, astfel luînd naștere Mănăstirea Leadova. De-a lungul timpului, sfîntul așezămînt a trecut prin multe greutăți și încercări, ajungînd în perioada sovietică un muzeu în aer liber aflat în ruine. Renașterea mănăstirii a început cu anul 1998, cînd aici au venit monahi din Lavra Poceaevului în frunte cu ieromonahul Antonie, care a fost numit mai apoi stareț. Astăzi la mănăstire se desfășoară ample lucrări de reabilitare și restaurare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.