Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Praznicul Schimbării la Față a Mîntuitorului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

La 6/19 august Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului Dumnezeului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Mîntuitorul Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin firea omenească pe care și-a asumat-o. Fiind de față cei trei ucenici, Apostolii Petru, Iacov şi Ioan, Mîntuitorul a început să strălucească foarte puternic. Evanghelistul Matei spune "Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina" (Matei XVII, 2). În timpul acestei străluciri, au venit Ilie şi Moise şi au vorbit cu El. Această întîmplare dezvăluie divinitatea lui Iisus Hristos, înainte de Patimile Sale, astfel încît ucenicii să înţeleagă, după Înălţarea Sa, că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu Tatăl şi că Patimile Sale au fost acceptate cu bună ştiinţă (Marcu IX, 2-9).

De sărbătoarea Schimbării la Față, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu secretarul eparhial, protoiereul Adrian Cotelea. Despre semnificația și importanța evenimentului Schimbării la Față a Mîntuitorului și a arătării Luminii taborice pentru viața creștină, a vorbit, cu binecuvîntarea Ierarhului, după citirea pericopei evanghelice, ieromonahul Savatie (Celacu), cleric al Episcopiei de Edineț și Briceni. După Sfînta Liturghie a urmat slujba unui Te Deum, apoi Prea Sfințitul Nicodim a săvîrșit sfințirea strugurilor și a roadelor de fructe și legume.

La final, Ierarhul a felicitat credincioșii cu ocazia sărbătorii, dorindu-le ca această Lumină taborică, prin care se face cunoscut Dumnezeu oamenilor și de care se vor bucura toți aleșii Săi în Împărăția Cerurilor, să lumineze și să călăuzească viața fiecăruia.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.