Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sărbătoarea Sfinților Întocmai cu Apostolii Împărați Constantin și Elena în parohia „Sf. Arhangheli” din satul Gordinești, raionul Edineț

 

De sărbătoarea Sfinților Întocmai cu Apostolii Împărați Constantin și Elena, enoriașii parohiei „Sf. Arhangheli” din satul Gordinești, raionul Edineț, împreună cu părintele lor paroh, protoiereul Constantin Tudoreanu, au primit cu multă bucurie duhovnicească vizita Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, care a oficiat aici împreună cu un sobor de preoți și diaconi Sfînta Liturghie Arhierească. Cu un cuvînt ziditor de suflet, după citirea Sfintei Evanghelii, s-a adresat credincioșilor protoiereul Sergiu Panaite, clericul superior al Catedralei „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț.

Pentru activitatea sîrguincioasă spre slava lui Dumnezeu și binele Bisericii Ortodoxe, dar și cu prilejul sărbătoririi Ocrotitorului Ceresc, parohul bisericii „Sf. Arhangheli” din satul Gordinești, raionul Edineț, protoiereul Constantin Tudoreanu a fost decorat de către Ierarh cu medalia eparhială „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum pentru sănătatea omagiatului părinte paroh și a tuturor celor care își prăznuiesc în această zi Sfinții Ocrotitori.

La sfîrșitul Sfintei Liturghii, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre importanța cinstirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu apostolii, care au oferit creștinilor libertatea de slujire Adevăratului Dumnezeu și de propovăduire a adevărurilor mîntuitoare, fără a fi prigoniți, urmăriți și supuși chinurilor, cum fusese mai înainte; au contribuit la statornicirea dreptei învățături creștine despre dumnezeirea Mîntuitorului Hristos, organizînd primul Sinod Ecumenic de la Niceea; au redat cultului și bisericilor frumusețea și podoaba cuvenită și au descoperit la Ierusalim o comoara neprețuită pentru întraga lume creștină — Cinstitul și de Viață Făcătorul Lemn al Crucii pe care a fost răstignit Mîntuitorul Hristos. De asemenea, Prea Sfinția Sa  a adresat mulțumiri părintelui paroh Constantin Tudoreanu pentru grija părintească pe care o poartă bisericii din sat și păstoriților săi, i-a adus calde felicitări și urări de sănătate, ani lungi de viață, mîntuire sufletească, pace și bucurii cu prilejul sărbătoririi Sfîntului Ocrotitor și i-a oferit în dar o icoană a Mîntuitorului.

La final, mai mulți ctitori și binefăcători ai Bisericii ”Sf. Arhangheli” din satul Gordinești au fost decorați cu distincții bisericești, iar mulțimea credincioșilor a primit din partea Ierarhului cîte o iconiță în semn de binecuvîntare.

Printre cei decorați de către Ierarh s-a aflat și domnul Viorel Albu, ctitor al Bisericii ”Sf. Arhangheli” din satul Gordinești, care a oferit în dar sfîntului locaș o frumoasă Evanghelie copertată metalic și care în semn de recunoștință și gratitudine a fost distins cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.